Служителите на Главна дирекция "Гранична полиция“ честват своя професионален празник. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Днес се навършват 134 години от приемането на първия у нас Закон за пограничната стража. Професионалният празник на ГД "Гранична полиция“ започна с поднасяне на венци пред Паметника на загиналите полицаи, където присъстваха политическото и професионалното ръководство на МВР, ръководството на главната дирекция и гранични полицаи. Церемонията продължи в сградата на Министерството.

Зам.-министър Таня Райчева прочете поздравителен адрес от името на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. "През последните години се справяте с невиждан доскоро миграционен натиск. Посрещате предизвикателствата да охранявате не само българските, но и границите на Обединена Европа. Главна дирекция "Гранична полиция“ гарантира пълното спазване на гражданските права за лицата, които желаят законно да влязат или напуснат територията на страната, но в същото време е надеждна преграда за нарушителите“, каза зам.-министър Райчева и подчерта, че от началото на 2021 г. граничните полицаи са предотвратили 4 пъти повече опити на граждани на трети страни да преминат незаконно на територията на Република България в сравнение със същия период на миналата година.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за конкретен съществен принос и висок професионализъм при изпълнението на служебните задачи 12 служители на ГДГП са наградени с почетен знак на МВР:



I степен

Старши комисар Светослав Манолов, заместник-директор на Главна дирекция "Гранична полиция" и директор на дирекция "Противодействие на престъпността през държавната граница"



II степен

Комисар Иван Стоянов, впд директор на РДГП – Елхово

Главен инспектор Димитър Димитров, началник на сектор "Оперативно-издирвателна дейност“ в РДГП - Елхово

Комисар Росица Димитрова, началник на отдел "Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“.



С почетен знак на МВР III степен са наградени трима служители от сектор "Охрана на държавната граница“ в ГДГП – инспектор Георги Георгиев, инспектор Красимир Янков, инспектор Анатоли Цветичов, и четирима служители от отдел "Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница“ – главен инспектор Димитър Радев, инспектор Костадин Панчев, инспектор Шери Габов и инспектор Марин Делийски. Почетен знак на МВР III степен получава и главен инспектор Ивайло Тончев, началник-сектор "Специални тактически действия в РДГП – Елхово.



Анатолий Загоров от сектор "Реадмисия“ със заповед на главния секретар е награден с обявяване на благодарност и парична награда, още 6 гранични полицаи – с писмена похвала.

С грамота са отличени 14 служители, работещи по ЗДСл.

Със заповед на директора на ГДГП главен комисар Деян Моллов 7 служители от Специализирания отряд за въздушно наблюдение получават парична награда, с писмена похвала са отличени 57 гранични полицаи.

Наградите на отличените служители бяха връчени от заместник-министрите на вътрешните работи Таня Райчева, Венцислав Катинов, Емил Ганчев, главния секретар на МВР гл.комисар Петър Тодоров и директора на ГД "Гранична полиция“ главен комисар Деян Моллов.