Пентагонът отрече категорично обвиненията на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, че частна американска военна компания вкарва химикали в Източна Украйна, с които да извърши провокация, пише американската редакция на Politico.

Коментарите на Шойгу дойдоха по време на среща в Москва във вторник с висшите военни служители на страната и президента Владимир Путин, които отправиха нови заплахи срещу НАТО, ако Aлиансът продължи с неуточнени "агресивни стъпки“.

Предположението, че американски контрагенти пренасят контрабандно "цистерни с неидентифицирани химически компоненти“ в украинския регион Донецк, беше посрещнато с бърз отговор от Пентагона, където говорителят Джон Кърби каза, че "тези изявления на министър Шойгу са напълно неверни“.

"Това, което САЩ правят в Украйна, е на прага ни“, каза Путин, "и те трябва да разберат, че няма къде повече да се оттеглим. Смятат ли, че просто ще гледаме безучастно? Ако агресивната линия на нашите западни колеги продължи ще предприемем адекватни военно-технически мерки за реакция и ще реагираме остро на недружелюбни стъпки“.

Заплашителните думи на Путин се основават на коментарите на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков този месец, че Москва може да обмисли разполагането на ядрени ракети със среден обсег на действие в Европа. Министърът цитира неясни индикации, че САЩ обмислят да направят същото след оттеглянето на администрацията на Тръмп от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО).

Договорът забранява ракетите с обхват между 500 и 5000 км.

Русия разглежда повторното активиране през ноември на 56-то артилерийско командване на американската армия в Германия като индикация, че САЩ отново ще базират оръжия със среден обсег в Европа. Командването, което е действало от 1986 до 1991 г., е дезактивирано в резултат на ДРСМО, който забранява ракетите.

Превод и редакция: Иван Христов