Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) повиши бойната готовност на своите 40 000 сили за бързо реагиране във връзка с предполагаемото струпване на руски войски близо до границите на Украйна. Това съобщи в сряда вестник Die Welt позовавайки се на високопоставен дипломат от НАТО.

Обединената оперативна група за много висока готовност (VJTF) на НАТО, която е част от силите за бързо реагиране, "трябва да бъде готова да се разположи в зоната на кризата в рамките на пет дни вместо седем, както беше преди“. В момента командването на VJTF се ръководи от Турция. През 2023 г. ще премине към Германия.

В същото време, както посочва Die Welt, други части от силите за бързо реагиране на НАТО, включително специални части и логистици, също са приведени в повишена бойна готовност. Съответното решение, според вестника, е взето миналата седмица от Северноатлантическия съвет, в който са представени всички държави, които съставляват Алианса. Освен това, според изданието, целта за повишаване на бойната готовност на НАТО е и засилване на защитата на страните членки от Източна Европа (Полша, Румъния, балтийските страни).

Говорител на НАТО отказа да потвърди публично тази информация. "Съюзниците от НАТО ясно дадоха да се разбере, че [действията на Русия] трябва да бъдат прозрачни, Русия трябва да намали напрежението, а ние също така дадохме да се разбере, че всяка по-нататъшна агресия ще има цена и последствия. Политиката на НАТО спрямо Русия остава последователна: отбрана и диалог“, каза представителят на алианса.

В събота Der Spiegel съобщи, че върховният главнокомандващ на НАТО в Европа, американският генерал Тод Уолтърс, е предложил на съюзниците да разширят присъствието на Алианса на източния фланг, а именно в България и Румъния, в отговор на предполагаемото струпване на руски войски близо до границите на Украйна. Според Уолтърс увеличаването на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не възнамерява да наблюдава действията на Руската федерация близо до границите на Украйна, без да предприеме никакви мерки. Той твърди, че според него това не представлява провокация, а е необходимо за "презастраховане“.

Превод и редакция: Иван Христов