Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан подчерта, че Сърбия и Република Сръбска са "ключът към стабилността на Западните Балкани“ и обяви, че Будапеща ще помогне на Баня Лука със 100 милиона евро, съобщава електронното издание на белградския ежедневник "Новости“.

Орбан призова германското правителство да интегрира региона в Европейския съюз, а не да го наказва, защото, както предупреди, това може да доведе до по-големи проблеми.

Той подчерта, че границата на БиХ е само на 70 до 80 км от южната на Унгария и че всеки конфликт може да се прехвърли в страната му.

В допълнение Орбан повтори, че ще блокира всички опити на ЕС да наложи санкции на сръбския член на Президиума на БиХ Милорад Додик.

Орбан обясни, че унгарското правителство предоставя 100 милиона евро финансова помощ на Република Сръбска като част от отговорната политика на съседство за насърчаване на стабилността в региона. Според RTRS парите са предназначени за малки и средни предприятия в Република Сръбска.

Унгарският премиер каза още, че Додик е демократично избран политик и предупреди западните сили, че ход изваждането му от политическата сцена би бил опасен.

Превод и редакция: Тереза Герова