Макар по-рано да бе съобщено, че правителството в Атина планира да задължи ваксинираните да си правят бърз тест срещу COVID-19 преди посещение на различни места за посрещане на новата година, премиерът на южната ни съседка Кириакос Мицотакис обяви доста по-меки правила за предстоящите празници, коментират в редакцията на електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Вместо бърз тест, всеки, ваксиниран или не, ще трябва да си направи самотестване. За ваксинираните няма да има задължение, а само "силна препоръка“.

Комплектите за самотестване ще се предлагат в аптеките за хора, които имат социалноосигурителен номер (AMKA).

"Вярно е, че ме посъветваха да въведа задължителни бързи тестове за всички за достъп до места за отдих и забавление. Отхвърлих предложението, защото смятах, че мярката ще бъде несправедлива спрямо ваксинираните и в крайна сметка ще бъде твърде трудна за прилагане“, каза Мицотакис пред кабинета.

"Така че вместо да налагам нещо на всички, избрах да се доверя на всички“, добави той.

Сред пречките, поставени по отношение на бързите тестове, са въпроси, свързани с логистиката. Например дали бързият тест трябва да се направи 48 или 72 часа преди влизане в затворено пространство. Първото би било трудно за прилагане, тъй като системата ще трябва да се справи с около 2 милиона теста за по-малко от два дни, нещо, което никога не е правено досега.

Говорейки пред кабинета, Мицотакис разкри "двуфазен план“, при който първата фаза предвижда гражданите да се тестват масово преди и след събирания, за да се гарантира, че не разпространяват вируса.

"Искаме да прекараме празниците в безопасност, без да спираме икономиката и обществото, и без да трябва да плащаме за нашите ваканционни дейности след това“, каза той.

Втората фаза на плана ще започне след празниците и ще зависи от представянето на страната. "Всичко ще зависи от данните към момента. Все още нищо не е решено“, увери гръцкият премиер.

Мицотакис посочи, че нови ограничения може да бъдат въведени през първите няколко седмици на новата година, с мерки като разширяване на схемите за работа от вкъщи и промяна на работното време на барове и ресторанти, но той изключи възможността училищата да бъдат затворени.

"Тестовете и основните предпазни мерки са нашата защита. И нашата позиция днес ще определи решенията, взети утре“, добави Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова