Министър-председателят на Испания Педро Санчес свика спешна среща с представителите на регионите в страната, след като във вторник бе регистриран рекорден брой заразени с коронавирус от началото на пандемията - 49 823, съобщава националният ежедневник El Pais, като уточнява, че заседанието е насрочено за сутрешните часове на деня.

Броени дни преди Рождество Хрустово Испания влезе в нова вълна с нарастващ брой заразени - 695 случая на 100 000 жители за 14 дни, с 68% повече от преди седмица. Това наложи стартиране на политически дебат относно новите ограничения, които ще бъдат въведени в страната. Ето защо Санчес свика спешно заседание, на което да се "оценят“ нови мерки за спиране на тревожните тенденции. Засега обаче само Каталуния направи стъпка в тази посока, като настоя за въвеждането на полицейски час и затваряне на нощните заведения. Останалите региони "не са повишили гласа си в полза на строгите мерки“, пише изданието.

Въпреки нарастването на инфекциите и разпространението на варианта "Омикрон“, Комисията по обществено здраве се съгласи във вторник, че напълно ваксинираните, които са имали близък контакт със заразен с коронавирус, не трябва да бъдат заставяни да остават под 10-дневна карантина. Досега здравният протокол предвиждаше, че при подобен случай ваксинираният също трябва да бъде изолиран. В същото време на тази категория лица ще бъде препоръчано да "сведат до минимум социалното си взаимодействие, стриктно да спазват превантивните мерки, като например използването на маска, и внимателно да следят възможната поява на симптоми“.

Превод и редакция: Тереза Герова