Чистата печалба на руския държавен концерн "Газпром“ за 2021 година ще бъде рекордна, надхвърляйки 2 трилиона рубли (над 23 милиарда евро). Компанията ще достигне и рекордни приходи, надхвърлящи цифрата от 8,2 трилиона рубли (около 92 милиарда евро), съобщи заместник-председателят на борда на "Газпром“ Фамил Садигов в интервю за списание "Газпром“, предава ТАСС.

"Нетната печалба ще достигне максималната стойност за цялото съществуване на компанията, надхвърляща 2 трилиона рубли. В същото време нетната печалба за първите девет месеца на 2021 г. вече възлиза на 1550 милиарда рубли, което надхвърля резултатите от всяка предходна календарна година“, каза той.

Според него приходите на "Газпром"“през 2021 г. ще надхвърлят рекордната цифра от 2018 г. - 8,2 трилиона рубли. Показателят EBITDA също ще достигне исторически рекорд от 3,5 трилиона рубли. Обемът на капиталовите инвестиции в групата на Газпром ще възлиза на 1,9 трилиона рубли, а свободният паричен поток ще надхвърли 1 трилион рубли, което е повече от размера на дивидентите, изплатени през 2021 г.

Обемът на изплащането на дивиденти на компанията за 2021 г. може да надхвърли 1 трилион рубли, което ще бъде рекорд за целия руски фондов пазар. Общият дивидент на Газпром за 2021 г. може да надхвърли 45 рубли на акция. "Газпром“ признава, че в края на 2022 г. дивидентите на холдинга може да са по-високи от нивото от 2021 г.

"Окончателният резултат за 2021 г. ще зависи от резултатите от четвъртото тримесечие, които, както очакваме, ще имат най-голям принос за крайния размер на дивидентната база. Вярваме, че предвид благоприятните условия на пазарите на петрол и газ , крайната стойност за годината ще надхвърли 45 рубли на акция. Общият размер на изплащането на дивиденти ще надхвърли 1 трилион рубли, което ще бъде рекорд не само за Газпром, но и за целия руски фондов пазар“, каза Садигов.

Освен това "Газпром“ може отново да постави рекорд по обема на изплащането на дивиденти през 2022 г. "Инвестиционните анализатори прогнозират, че следващата година ще бъде още по-успешна за "Газпром“ на фона на ценовата среда на енергийните пазари. Съответно до края на 2022 г. може да бъдат изплатени още по-високи дивиденти. Имайте предвид, че за тези прогнози има всички обективни основания“, отбеляза Садигов.

Садигов добави, че очакваната дивидентна доходност на акциите на Газпром в края на 2021 г. ще бъде около 13-15%.

Превод и редакция: Иван Христов