Унгария няма да промени законите си за миграция, заяви премиерът на страната Виктор Орбан на пресконференция във вторник, пише европейската редакция на Politico, като отбелязва, че така Будапеща се противопоставя на решението на Съда на ЕС.

Миналия месец Съдът на Европейския съюз постанови, че унгарският законопроект от 2018 г., който не позволява на хората да кандидатстват за убежище, ако дойдат в Унгария от страна, където животът и свободата им не са изложени на риск, и забранява лица и организации да помагат на нелегални мигранти да искат убежище – означава, че Унгария "не е изпълнила задълженията си“ по законодателството на ЕС.

"Няма да направим нищо, за да променим системата за охрана на границите“, каза Орбан във вторник. "Ние ще запазим съществуващия режим, дори ако Европейският съд ни нареди да го променим“.

След като Унгария прие противоречивия закон от 2018 г., Европейската комисия предприе правни действия й изпрати официално уведомително писмо, обвиняващо Будапеща за нарушаване на правилата на ЕС. Но Унгария не промени законодателството си и Комисията отнесе спора към Съда на ЕС.

Унгария и ЕС са в конфликт от години по въпроси, вариращи от независимостта на съдебната власт до свободите на медиите и правата на бежанците. Орбан многократно обвинява Брюксел, че работи срещу националните интереси на страната и се намесва във вътрешната й политика.

Унгария ще проведе парламентарни избори през април или май 2022 г.

Превод и редакция: Иван Христов