Правителството на Гърция не планира да въвежда допълнителни мерки за безопасност преди Коледните и Новогодишните празници, нито ще се изисква от излизащите навън да си правят регистриран бърз тест в аптека или тестов център, преди да присъстват на събирания. Това стана ясно след заседание на кабинета в Атина, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.

Съгласно решенията, обсъдени на виртуалната среща, председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, гражданите ще бъдат насърчавани да се тестват преди и след посещение на събирания и партита по Коледа и Нова година, като през следващите няколко дни ще бъдат раздадени по два безплатни комплекта.

Комплектите за самотестване ще бъдат налични в аптеките за хора, които имат социалноосигурителен номер (AMKA). Идеята заменя първоначалния план за изискване от всеки – неваксиниран и ваксиниран – да покаже доказателство за отрицателен бърз тест при посещение в барове, ресторанти и клубове през празничния сезон.

"Вярно е, че ме посъветваха да въведа задължителни бързи тестове за всички за достъп до места за отдих и забавление. Отхвърлих предложението, защото смятам, че мярката ще бъде несправедлива спрямо ваксинираните и в крайна сметка ще бъде твърде трудна за прилагане“, каза премиерът Кириакос Мицотакис на заседанието на кабинета, което беше свикано за обсъждане на мерки за предотвратяване на нов прилив на инфекции.

Премиерът се позова на "двуфазен план“, при който първият етап се предвижда гражданите да се тестват преди и след събирания, за да се гарантира, че не разпространяват вируса. "Искаме да прекараме празниците в безопасност, без да спираме икономиката и обществото, и без да трябва да плащаме за нашите ваканционни дейности след това“, обясни Мицотакис.

Той също така призова хората да поемат инициативата да се тестват преди всяко събиране като допълнителна предпазна мярка, независимо от техния ваксинационен статус.

Втората фаза на плана, обясни премиерът, ще започне след празниците и ще зависи от представянето на страната. "Всичко ще зависи от данните към момента. Все още нищо не е решено“, каза той.

Мицотакис посочи, че ограниченията може да бъдат въведени през първите няколко седмици на новата година, като ще включват разширяване на схемите за работа от вкъщи и промяна на работното време на барове и ресторанти, но изключи възможността училищата да бъдат затворени.

"Тестовете и основните предпазни мерки са нашата защита. И нашата позиция днес ще определи решенията, взети утре“, добави Мицотакис.

Превод и редакция: Тереза Герова