Вариантът Омикрон изпревари другите мутации на Covid-19 и вече е доминиращият вариант в Съединените щати, като е отговорен за 73 процента от новозаразените хора през почивните дни, съобщава Associated Press.

Данните на Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват почти шесткратно увеличение на дела на омикрон при инфекциите само за една седмица.

В повечето части на страната този процент е дори по-висок.

Омикрон е отговорен за около 90 процента или повече от новите инфекции в Ню Йорк, югоизточната част, индустриалния Среден запад и тихоокеанския северозапад на Съединените щати.

Националният процент предполага, че миналата седмица в Съединените щати е имало повече от 650 000 инфекции с Омикрон.

Д-р Амеш Адаля, старши учен в Центъра за здравна безопасност в университета Джонс Хопкинс, каза, че не е изненадан от данните на CDC, показващи, че Омикрон е надминал Делта в Съединените щати, като се има предвид това, което се наблюдава в Южна Африка, Великобритания и Дания.

Той прогнозира разпространението на Омикрон по време на празниците, включително проникващи инфекции сред ваксинираните и сериозни усложнения сред неваксинираните, което може да окаже допълнителен натиск върху болниците, които вече са натоварени от делта мутацията.

Превод и редакция: Иван Христов