Властите в Лондон отмениха новогодишните празненства, които трябваше да се проведат на площад Трафалгар, заради разпространението на варианта Омикрон на коронавируса в страната. Това съобщи в понеделник вечерта кметът на британската столица Садик Хан, цитиран от The Telegraph.

"Това силно ще разочарова много лондончани, но трябва да предприемем правилните стъпки за намаляване на разпространението на вируса“, каза той в изявление.

По-рано градските власти планираха да ограничат броя на участниците в празничните събития в центъра на Лондон до 6,5 хиляди души. Поради организационните трудности, свързани с пандемията, вместо традиционните новогодишни фойерверки на брега на Темза в последния ден на 2021 г., беше решено празненствата да се проведат на площад Трафалгар, като там ще бъде възможно да се стигне само с билети. Предвидено е в навечерието на Нова година на площада да излязат известни музиканти и да работи празничен панаир. Основните фото и видео кадри от изминалата година трябваше да бъдат показани на големи екрани.

На 8 декември британското правителство обяви редица ограничения поради заплахата от варианта Омикрон. Работодателите бяха насърчени да върнат служителите на дистанционна работа и носенето на маски отново стана задължително в повечето затворени пространства и транспорт. Освен това за първи път в Англия беше въведено задължително изискване да се показва електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на някои публични събития и нощни клубове. В момента правителството обсъжда нови ограничения, но все още няма окончателно решение за техния характер и срокове за въвеждане.

През последните дни в Обединеното кралство се откриват по 80-90 хиляди случая на коронавирусна инфекция на ден. Това са рекордни стойности за страната от началото на пандемията. Според ръководителя на британското министерство на здравеопазването Саджид Джавид, приблизително 20-25% от реалния брой инфекции попадат в тази статистика. Джавид каза също в неделя, че около 60% от инфекциите се дължат на Омикрон. Въпреки че броят на хоспитализациите расте доста бавно, той може да започне да нараства рязко през следващите седмици, тъй като състоянието на новозаразените хора се влошава.

Превод и редакция: Иван Христов