Според бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Китай трябва да плати на целия свят "репарации“ за пандемията от COVID-19 в размер на 60 трилиона долара, пише The Washington Times. Изданието припомня, че една от версиите за появата на коронавируса е "изтичането“ му от лаборатория. Освен това, подчертават от редакцията, мнозина са на мнение, че Пекин не е информирал навреме Световната здравна организация за заплахите, произтичащи от новия вирус.

"Китай трябва да плати, те трябва да направят нещо. Трябва плащат репарации, а Китай няма пари, за да го направи. Говоря не само за САЩ, но и за целия свят – трябва да бъдат платени щети на стойност 60 трилиона долара. Китай няма тази сума, но ще трябва да направи нещо, за да поправи това, което стори“, цитира изданието думите на Тръмп.



Авторът на статията обяснява: Китай откри новия коронавирус през ноември 2019 г., но съобщи за него през декември. Според експерти това забавяне е довело до ескалация на пандемията. И все още не е ясно как се е появил вирусът. Не може да се изключи версията за инцидент в лабораторията на Института по вирусология в Ухан.



"Мисля, че произходът на вируса е ясен. Ако някой е на различно мнение, то той се заблуждава“, каза Тръмп. Припомня се, че през май около 20 от най-големите учени публикуваха писмо с призив за по-нататъшно изследване на причините за появата на вируса. Те отбелязаха, че и двете теории за случайно изтичане от лабораторията и прехвърляне от животно на човек остават правдоподобни.



Китайските власти от своя страна отрекоха версията за изтичането на вируса от лабораторията. През март беше публикуван доклад на експерти на СЗО, които след посещение в Китай не можаха да установят точните причинители на вируса, но отбелязаха, че по време на пътуването са имали ограничения в работата, наложени им от Пекин. Затова ръководителят на СЗО каза, че техните констатации не са достатъчни и е необходимо разследването да продължи, отбелязва още The Washington Times.

Превод и редакция: Тереза Герова