В първата половина на януари ще свикам КСНС - отстояването на правата на македонските българи е въпрос от изключителна важност за България. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с предстоящия Консултативен съвет по национална сигурност, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Важно е да има становище на този най-висш политически орган, в което и политическите партии да имат ясна консолидация какво трябва да се прави така че да ускорим процеса на интеграция на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане и спазване на българския национален интерес", каза Радев.

"Много важно е да се разбере, че отстояването на правата на македонските българи, създаването на условия за тяхното пълноценно включване в обществения, в политическия, в културния, в икономическия живот на страната, е въпрос от изключителна важност и за България. Неведнъж съм зовял прекратяването на езика на омразата, създаването на всички онези предпоставки за по-голяма свързаност между нашите страни", посочи още Румен Радев.

Той отговори на въпрос защо се е наложило той да присъства на среща в ЕС, а не министър-председателя. "Нотификацията за моето участие е изпратена 10 дни преди началото на Съвета на ЕС. В предварителните разговори, такива винаги се водят няколко дни преди съвета, участвах аз. Тогава не беше ясно кога точно ще има правителство“, заяви Радев.

Президентът отговори и на въпрос дали ще бъде критичен към новото правителство. "Ще бъда по същия начин критичен там, където има отклонения", каза държавният глава.

Той коментира и темата със съдебната власт. Според него промените в съдебната система трябва да бъдат извършени с отстояване на обществения интерес и създаване на условия корупцията и беззаконието да бъдат наказвани, независимо кой е на власт.

Държавният глава направи коментар за сектор "Енергетика". "Има ли спекула на европейските енергийни борси? Има ли прозрачност на търговията с емисиите, може ли да бъде оптимизиран този процес? Всеобщо е мнението на лидерите на страните, че той трябва да бъде задълбочен", каза още Радев. Според него ние трябва ясно да анализираме състоянието на нашата енергийна система и да се вземат бързи решения.

По думите му е важно да не се допуска след края на мораториума върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите, той да доведе до други проблеми.

Деница КИТАНОВА