Turksat 5B, новият телекомуникационен спътник на Турция, беше изстрелян на 19 декември от американската аерокосмическа компания SpaceX, пише турското англоезично издание Hurriyet Daily News.

Сателитът е бил изстрелян от космодрума в Кейп Канаверал в американския щат Флорида до геостационарна орбита, където ще използва бордови електрически усилватели за предоставяне на телекомуникационни услуги за Турция, Близкия Изток и части от Африка.

Сателитът ще достигне своя орбитален слот от 42 градуса източна дължина за 164 дни, след което ще започне 45-дневен процес на тестване.

Поръчан от европейския производител Airbus Defense and Space през 2017 г. и прехвърлен от Франция в САЩ на 29 ноември, спътникът ще увеличи капацитета на Ka-band на Турция с над петнадесет пъти.

Очаква се сателитът, който е оборудван с импулсна система с електрическо захранване от ново поколение, да издържи повече от 35 години.

На 17 септември турското правителство обяви, че SpaceX ще изстреля Turksat 6A, първият построен в Турция комуникационен спътник, през първото тримесечие на 2023 г.

На 16 декември турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе видео разговор с Илон Мъск, основател на Space X, и обсъди процеса на изстрелване. В момента Турция има осем активни спътника, заедно с Turksat 5B

Превод и редакция: Юлиян Марков