Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) каза днес, че докато е част от председателството, той няма да даде съгласие на военни части, нито на НАТО, нито руски, да дойдат в Босна и Херцеговина, цитира думите му скопското електронно издание "МКД“.

Така Додик реагира на призива на Партията на демократичното действие на Бакир Изетбегович НАТО и EUFOR да увеличат присъствието си в БиХ, особено в района на Брчко, и каза, че на Изетбегович "нещо му се върти в главата“.

"Той управлява с конституционния съд, със съдилищата и сега кулминацията е, че той управлява и с НАТО“, каза Додик.

Той заяви, че е "болестно“ да се мисли, че отношенията между представителите на съставните народи трябва да се регулират с военни сили.

Додик повтори, че нечии войски, дори сто хиляди войници на НАТО, не могат да дойдат в БиХ без съгласието на компетентните органи, а както посочи той, компетентният орган за това е председателството.

"Доколкото знам, аз все още седя в председателството и никога няма да дам съгласие никой, нито от НАТО, нито от Русия, да дойде тук“, каза Додик.

Той смята, че БиХ отдавна е пропаднала страна, защото, както каза той, е разделена и че нито Европа, нито Америка могат да я поправят.“

Превод и редакция: Юлиян Марков