За първи път в историята Градският съвет на Ню Йорк ще бъде оглавен от афроамерканка - Едриен Адамс от Демократическата партия спечели надпреварата за втория по важност пост в управлението на мегаполиса, отбелязва американският вестник The New York Times.

Родената в Куинс 61-годишна адашка на избрания кмет на града Ерик Адамс успя да осигури подкрепата на 32-ма съветници, като дори събра шест гласа повече от необходимия минимум. Както отбелязва вестникът, по време на надпреварата бъдещият кмет се въздържа от обществена подкрепа, но в частни разговори изрази одобрение за кандидатурата на Едриен Адамс.

"Горда съм да получа подкрепата и доверието на моите колеги, за да стана техен председател. Нашата коалиция представлява най-доброто за нашия град. Заедно сме готови да се изправим пред огромните предизвикателства, пред които сме поставени“, цитира изданието думите на победителката в надпреварата.

Официално гласуване на кандидатурата ще се проведе през януари след полагането на клетва на новия съвет, избран през ноември, който ще стане най-приобщаващият в историята. Самата Адамс е негов член от 2017 г.

Превод и редакция: Тереза Герова