Апелативен съд в САЩ в петък възстанови общонационалното изискване за ваксинация или тестване за коронавирус за големи предприятия, който обхваща 80 милиона американски работници, което накара опонентите на това решение да го атакуват пред върховния съд на САЩ, предава Reuters

Решението на Шести окръжен апелативен съд на САЩ в Синсинати отмени разпореждането през ноември, което блокира правилото от Администрацията по безопасност и здраве на работното място (OSHA), което се прилага за предприятия с най-малко 100 работници.

"Трудно е да си представим какво повече OSHA може да направи или на какво да разчита, за да оправдае констатацията си, че работниците са изправени пред сериозна опасност на работното място“, се казва в становището. "Не е подходящо да се преценява това решение на агенцията, като се имат предвид съществените доказателства, включително много рецензирани научни изследвания, на които то се основава.

Президентът Джо Байдън представи през септември разпоредби за увеличаване на процента на ваксинация на възрастни като начин за борба с пандемията, която уби повече от 750 000 американци и застраши икономиката.

Решението съвпада с предупрежденията на служителите на общественото здравеопазване, които се подготвят за "приливна вълна“ от коронавирусни инфекции в Съединените щати, тъй като по-преносимият вариант "Омикрон“ се разпространява бързо в целия свят.

"Докато сме разочаровани от решението на Съда, ние ще продължим да се борим с незаконната ваксинация във Върховния съд“, каза главният прокурор на Южна Каролина Алън Уилсън в "Туитър“. "Уверени сме, че това разпореждане може да бъде спряно."

В рамките на часове след решението във Върховния съд на САЩ бяха подадени най-малко три петиции, с които се иска незабавно то да бъде блокирано.

Група от бизнес-сдружения, представляващи търговията на дребно и едро, складиране, транспорт, спедиция и логистика, подадоха една от първите петиции във висшия съд, предупреждавайки наред с друго, че работниците могат да напуснат, вместо да се ваксинират.

"В резултат това сътресение на трудовия пазар ще опустоши и без това крехките вериги за доставки в пиковия празничен сезон“, се казва в петицията.

Компании като United Airlines вече са въвели задължителната ваксинация за увеличаване на броя на ваксинираните служители, като само малък брой работници отказват ваксини.

Но други като Boeing преустановиха плановете си ( за задължителни ваксинации), отчасти поради съдебни решения, но и поради съпротива сред работниците.

Превод и редакция: Юлиян Марков