Вицеканцлерът и министър на икономиката и опазването на климата на Федерална република Германия Роберт Хабек смята, че проектът "Северен поток-2“ е геополитическа грешка на Германия. Той направи това изявление в интервю, публикувано в събота за вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

""Северен поток-2“ беше геополитическа грешка. Всички европейски страни, с изключение на Германия и Австрия, винаги са били против него "- каза Хабек." Сега газопроводът е изграден. Не е ясно дали той ще може да заработи. По този въпрос трябва да се вземе решение в съответствие с европейското и националното законодателство“, каза той.

Хабек припомни, че газопроводът трябва да отговаря на правилото за така нареченото отделяне или разделяне на компании. Смисълът му е, че компаниите, които се занимават с добив на ресурси, нямат право да ги транспортират - тези два процеса изискват различни фирми.

"Това условие не е изпълнено“, каза министърът. "При старото правителство на Германия имаше голям политически натиск по въпроса за пускането на "Северен поток-2“ и въпреки това той не беше пуснат в експлоатация“, каза вицeканцлерът.

Хабек също заплаши Москва с тежки последици в случай на военен конфликт между Русия и Украйна и допусна възможността при подобно развитие на ситуацията "Северен поток 2“ да не бъде пуснат. "Федералната мрежова агенция взема решения въз основа на законодателството. Друг е въпросът какво ще се случи, ако Русия отново наруши териториалната цялост на Украйна и ситуацията ескалира. Всяка нова военна агресия не може да остане без тежки последици. Не може да има забрани по отношение на обмисляне на (едни или други мерки)“, каза Хабек, отговаряйки на въпроса дали плановете за пускане на газопровода "Северен поток-2“ могат да се провалят.

Превод и редакция: Юлиян Марков