Френските власти въвеждат задължителни реваксинации на пожарникари и медицински персонал на 30 януари. Това съобщи министърът на социалните въпроси и здравеопазването Оливие Веран в събота в ефира на радиостанцията France Inter.

"Ще засилим ангажимента да ваксинираме медицинския персонал и пожарникарите с трета доза (на ваксината срещу коронавирус) от 30 януари“, каза Веран. Според него това е необходимо, за да се избегне увеличаване на броя на служителите от тези категории, които не могат да ходят на работа поради заразяване с Covid-19 и карантина след контакт със заразени.

Според министъра на здравеопазването във Франция, включително в района на Париж, са установени няколко групи от заразяване с новия щам "Омикрон“.

Страната ще отмени концертите и фойерверките в новогодишната нощ. В началото на януари правителството ще обсъди законопроект, който предвижда замяна на санитарните пропуски със сертификати за ваксинация. Наличието на такъв сертификат, издаден само на ваксинираните, ще е необходимо за достъп до институции за отдих и културни събития. Досега здравна карта се издава както след ваксинация с одобрени в ЕС препарати, така и въз основа на доказателство за минало заболяване.

Превод и редакция: Юлиян Марков