Властите на САЩ са готови да преговарят с Руската федерация по нейните предложения за сигурност, но смятат, че в тях има неприемливи елементи. Това съобщи високопоставен представител на администрацията на Вашингтон в петък на специален брифинг за ситуацията между Русия и Украйна, предава ТАСС.

"Както казахме, ние сме готови да ги обсъдим, но има някои точки в тези документи, които, както знае РФ, ще бъдат неприемливи. <...> Но има други елементи, с които сме готови да работим, които заслужават дискусия“, каза тя.

Съединените щати ще представят на Русия още следващата седмица своите конкретни възгледи за преговорите за сигурността в Европа в отговор на предложенията на Москва в тази област. "И ние ще се върнем към тях с конкретни предложения в някакъв момент следващата седмица“, каза служителят.

"Ние сме в дискусии с нашите европейски съюзници и партньори и скоро ще се свържем с руското правителство относно следващите стъпки“, каза тя.

Тя беше помолена да коментира публикуването от Москва на проект на споразумение между Русия и САЩ за гаранции за сигурност. "За разлика от Руската федерация, ние не виждаме никакви предимства в провеждането на тези преговори публично: нито тези, които водим с нашите съюзници и партньори, нито тези, които ще водим с Русия. Вярваме, че ако има шанс дипломацията да работи, тогава това трябва да се направи на конфиденциална основа“, каза представителят на администрацията.

В петък руското външно министерство разпространи два проектодокумента за предоставяне на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс.

По-рано руският президент Владимир Путин призова НАТО да започне съществени преговори с цел предоставяне на Русия с надеждни и дългосрочни гаранции за сигурност. Той уточни, че Москва има нужда именно от правни гаранции, тъй като по-рано западните колеги не са изпълнявали съответните си устни задължения. Както каза пред репортери прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, помощникът на Путин Юрий Ушаков е казал на съветника на американския лидер по националната сигурност Джейк Съливан, че Москва е готова незабавно да започне преговори по проектодокументи за гаранции за сигурност. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков ще представлява Русия на консултациите.

Освен това САЩ са готови да използват двустранните връзки с Руската федерация и Украйна за уреждане на конфликта в Донбас, но смятат "нормандския формат“ за централен. "Фокусирани сме върху това как Съединените щати биха могли да подкрепят изпълнението на споразуменията от Минск и да подкрепят съюзниците от Нормандския формат Франция и Германия в усилията им в тази област. Искам да подчертая, че "нормандският формат“ остава централният формат за преговори по споразуменията от Минск, Съединените щати са готови да използват нашите двустранни канали за комуникация с Москва и Киев, за да подкрепят [тези преговори], ако можем“, каза представителят на администрацията на Вашингтон и подчерта, че Съединените щати, "подобно на страните от "нормандския формат“, са особено заинтересовани от коледното примирие [в Донбас] и размяната на пленници“. "Това се обсъжда сега“, подчерта тя.

Руският посланик във Франция Алексей Мешков каза по-рано, че френските власти са доста скептични относно присъединяването на САЩ към "нормандския формат“, но не може да се изключи американският фактор за уреждането на вътрешния украински конфликт.

Нормандският формат съществува от юни 2014 г. Тогава, по време на честването на 70-годишнината от десанта на съюзническите войски в Нормандия, лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия обсъдиха за първи път уреждането на конфликта в Донбас. Оттогава се проведоха пет срещи на върха, последната на 9 декември 2019 г. в Париж.

Съединените щати заплашват Русия заради ескалацията на ситуацията около Украйна с икономически санкции, а не с военна сила, потвърди служител на американската администрация.

"Струва ми се, че достатъчно ясно дадохме да се разбере, че пакетът от мерки, по който работим, и ЕС казва същото, ще включва сериозни икономически и финансови последици, политически последици и така нататък“, каза американският служител. Тя отговори на въпроса дали Вашингтон обмисля потенциално използване на военна сила в случай на агресивни стъпки на Русия към Украйна.

Превод и редакция: Иван Христов