ТАСС: САЩ изразиха готовност да обсъдят въпроси на сигурността с Русия

Вашингтон. Властите на САЩ са готови да преговарят с Руската федерация по нейните предложения за сигурност, но смятат, че в тях има неприемливи елементи. Това съобщи високопоставен представител на администрацията на Вашингтон на специален брифинг за ситуацията между Русия и Украйна, предава TACC.

"Както казахме, ние сме готови да ги обсъдим, но има някои точки в тези документи, които, както знае РФ, ще бъдат неприемливи. <...> Но има други елементи, с които сме готови да работим, които заслужават дискусия“, цитира агенцията думите на говорителя на американската администрация.

САЩ ще предадат на Русия своите конкретни предложения за преговори за сигурност следващата седмица. Те не искат да работят за публиката, обсъждайки предложенията на Руската федерация в областта на сигурността, смятат, че Москва сега е ангажирана с това.

Освен това САЩ са готови да използват двустранните връзки с Руската федерация и Украйна за уреждане на конфликта в Донбас, но смятат Нормандския формат за централен. "Фокусирани сме върху това как САЩ биха могли да подкрепят изпълнението на Минските споразумения и да подкрепят съюзниците от Нормандския формат Франция и Германия в усилията им в тази област. САЩ са готови да използват двустранни канали за комуникация с Москва и Киев, за да подкрепят [тези преговори], ако може“, каза представителят на администрацията на Вашингтон.

Освен това САЩ са провели добри преговори с новите германски власти за газопровода "Северен поток 2“ на фона на напрежението около Украйна. "Имахме добри дискусии с новото германско правителство. Имаше някои много силни изявления от тяхна страна относно "Северен поток 2“ и тяхната постоянна подкрепа за споразумението [за тръбопровод], което сключихме [по-рано тази година]“.

Превод и редакция: Тереза Герова