Русия представи "силно противоречив“ списък с гаранции за сигурност, които според нея са необходими за намаляване на напрежението в Европа и разрядка на кризата около Украйна, пише The Guardian. Както отбелязва вестникът, документът включва много точки, които вече са отхвърлени от Запада.

Исканията на Москва включват отказ от влизане на Украйна в НАТО и ограничаване на разполагането на войски и оръжия на източния фланг на НАТО, което предполага реалното връщане на силите на НАТО на позициите, където са били разположени през 1997 г. - преди разширяване на изток , отбелязва вестникът.

Както припомня изданието, проектът на споразумение от осем точки беше публикуван от руското Министерство на външните работи в момент, когато руските войски бяха съсредоточени в близост до границите на Украйна. По-рано Москва обеща, че пренебрегването на нейните интереси ще доведе до "военен отговор“, подобен на кубинската ракетна криза от 1962 г., подчертава авторът на статията.

Владимир Путин поиска Западът да предостави на Русия "правни гаранции“ за нейната сигурност, но "агресивните предложения“ на Кремъл вероятно ще бъдат отхвърлени на Запад и разглеждани като опит за формализиране на руска сфера на влияние в Източна Европа, прогнозира The Guardian.

Тези искания, за първи път изложени в целия им обем от Москва, бяха предадени на Съединените щати тази седмица. Сред тях е и молба към НАТО да не разполага нови войски или оръжия в страни, присъединили се към Алианса след 1997 г., тоест в по-голямата част от Източна Европа, включително Полша, бившите съветски републики Естония, Литва, Латвия и балканските страни. Русия също така поиска НАТО да изключи възможността за по-нататъшно разширяване, включително присъединяването на Украйна към Алианса, и да не провежда учения без предварителното съгласие на Русия в Украйна, Източна Европа, кавказките страни като Грузия или Централна Азия.

Руският документ също така призовава Русия и САЩ взаимно да се откажат от разполагането на ракети със среден и по-малък обсег с наземно базиране в зони, способни да поразяват цели на територията на Русия и страните-членки на Северноатлантическия алианс.

Предложенията на Москва вероятно ще бъдат възприети изключително негативно от страните от НАТО - в частност Полша и балтийските страни, смята вестникът. Те вече предупредиха, че Русия се опитва да възстанови сферата си на влияние в региона и разглеждат документа като доказателство, че Москва се стреми да ограничи техния суверенитет, обяснява вестникът.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано отхвърли всякакви споразумения, които биха лишили Украйна от правото да се присъедини към военен съюз, заявявайки, че това зависи от Украйна и 30 страни от НАТО. Въпреки това има сериозни пречки за влизането на Украйна в Алианса, включително териториалния й спор с Русия за Крим, отбелязва The Guardian.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза в петък, че няма краен срок за приключване на преговорите, но Русия иска те да започнат без забавяне или протакане. "Можем да отидем на всяко място по всяко време, буквално от утре“, каза той. На въпрос дали смята исканията на Русия за неоснователни, Рябков отговори отрицателно. Според него направените предложения не са ултиматум, но не бива да се подценява тяхната сериозност.

Превод и редакция: Иван Христов