Местните власти в Западна Сърбия "замразиха" плановете си за изграждане на литиева мина след протести за опазване на природата, предава Euronews.

Очакваше се минният гигант "Рио Тинто“ да започне да работи скоро, но градският съвет на Лозница гласува спирането на плана за регионално развитие, който позволяваше добив на литий.

Вчерашното гласуване дойде, след като сръбският парламент отхвърли два ключови закона, които според природозащитниците позволяваха да започне проектът.

В продължение на три поредни уикенда хиляди протестиращи излизаха по улиците на Белград, блокирайки главни пътища и мостове, за да изразят недоволството си.

"Дали ще има мина зависи най-вече от хората в Западна Сърбия, както и от изследванията на въздействието върху околната среда“, каза сръбският премиер Ана Бърнабич.

Въпреки че "Рио Тинто“ заяви, че ще се придържа към най-съвременните екологични стандарти, протестиращите казаха, че добивът на литий може да причини постоянно замърсяване.

След като плановете за мината бяха замразени, президентът Вучич каза, че Сърбия ще промени начина, по който общува с "Рио Тинто“ и други инвеститори.

Близо 150-годишната компания "Рио Тинто“ е изправена пред обвинения в корупция, замърсяване на околната среда и нарушаване на правата на работниците.

Литият, използван за производството на батерии за електрически автомобили, се смята за един от най-търсените метали във време, когато светът търси устойчиви енергийни ресурси.

Превод и редакция: Юлиян Марков