В отделно изявление, внесено в Съвета на ЕС за започване на преговори със Северна Македония, съседна България обяви, че няма да отстъпи от исканията си, пише скопският вестник “Независен“.

В документ, представен от българската делегация в ЕС, официална София обяснява, че формулировката на заключенията на Съвета на ЕС от 14 декември за "провеждане на първата междуправителствена конференция възможно най-скоро след приемането на рамката за преговори“ не представлява никакъв автоматизм между приемането на рамката и определянето на дата за първата междуправителствена конференция между С. Македония и ЕС.

София обявява, че ще постави приемането на рамката за преговори в зависимост от "включване на допълнително условие за откриването на клъстера "Фундаменти“ (първият клъстер, който се отваря в преговорите) под формата на пътна карта за прилагането на Споразумението за добросъседство.

Освен това България иска обуславянето на преговорите със спорните исторически личности, улесняване на българските инвестиции в Югоизточна Македония, Коридор 8 и прекратяване на искането за признаване на "македонското малцинство" в България, което смята за неоснователно. В документа София говори за "реч на омразата" срещу български граждани в Македония.

Когато и ако започнат преговорите с ЕС, България ще настоява за тези многобройни условия и за затваряне на глави и клъстери.

Спорът за името също остава в условията на България: той изисква Северна Македония да бъде наричана изключително с дългото име "Република Северна Македония“, за да се "различи“ от региона на Северна Македония.

"Изключително използване на името Република Северна Македония за разграничаване на политическия субект "Република Северна Македония“ от географския регион "Северна Македония“ или вербална нота от Република Северна Македония до членовете на Организацията на обединените нации, така че всяко използване на "Северна Македония“ да се отнася до политическия субект Република Северна Македония и използването на краткото име Северна Македония няма друго значение, което се отнася до географския регион на Северна Македония, части, които принадлежат към суверенната територия на България, според документа на българската делегация в страните членки на ЕС.

В подкрепа на този аргумент България дава пример с Република Молдова и региона на Молдова и пита как в други случаи (спор за името в НАТО, Косово) да се използва звездичка в официални документи.

Въпреки че формулировката "погрешно тълкуване на историята“ е премахната от последните заключения на ЕС, България се връща към въпроса в документа и пише, че "България потвърждава разбирането си в Съвета, както е посочено в заключенията относно разширяването и процеса на стабилизиране и асоцииране от 26 юни 2018 г., че Споразумението за добросъседство "трябва да сложи ефективен край на всички претенции, основани на погрешно тълкуване на историята“.

Накрая, България каза в изявление, че "се присъединява към консенсуса на страните-членки за приемане на рамката за преговори за Албания и провеждането на първата междуправителствена конференция между Албания и ЕС, въз основа на достойнствата на тази страна кандидатка".

В последната част от изявлението на България страната призна, че въпреки "кампанията на омразата срещу България в Република Северна Македония", С. Македония "остава отворена за диалог през цялото време".

Интересът на България, се казва в документа, е да намери устойчиво решение на отворените въпроси с Република Северна Македония, а не да забавя процеса на присъединяване към ЕС.

София съжалява, че С. Македония не се е ангажирала "значително" с преговорите с България.

"След години на неприлагане от страна на Република Северна Македония на поетите ангажименти, доверието не може лесно да бъде възстановено. Сегашната атмосфера в Република Северна Македония не насърчава намирането на устойчиво решение. България остава ангажирана с продължаването на консултациите. България не оспорва суверенното право на гражданите на Република Северна Македония да се самоидентифицират както желаят. България обаче не може да толерира този процес на изграждане на идентичност да се осъществява чрез противопоставяне и омраза към България и чрез политически мотивирано културно присвояване,“ пише българската делегация.

В София "бързи решения" се смятат за невъзможни, защото отношенията между двете страни са в "деликатна фаза".

"Неприлагането на правно обвързващо споразумение от Република Северна Македония не позволява на България да вярва, че необвързващите декларации и изявления ще помогнат за разрешаването на ситуацията, освен ако няма подходящи изисквания, включени в преговорната рамка“, се казва в документа.

Превод и редакция: Юлиян Марков