Нарастващите инфекции във Великобритания, предизвикани отчасти от новия щам на коронавируса "Омикрон“, притесниха Европа в четвъртък, предизвиквайки нови ограничения на континента и разпалвайки познатия страх от двете страни на Атлантика от навлизането в нова фаза на пандемията точно по време за празниците, обобщава Associated Press.

Много остава неизвестно за "Омикрон“, но служителите все по-често предупреждават, че изглежда по-преносим от варианта "Делта“, който вече оказва натиск върху болниците по целия свят. С толкова много въпроси без отговор е налице несигурност колко бързо и колко строго да се налагат мерки срещу коледните пътувания и партита в края на годината.

След като Обединеното кралство регистрира най-големия си брой потвърдени нови инфекции с Covid-19 от началото на пандемията, Франция обяви в четвъртък, че ще затегне правилата за влизане от Великобритания. Часове по-късно страната постави нов рекорд - 88 376 потвърдени случая на Covid-19, съобщени в четвъртък, с почти 10 000 повече от предния ден.

В Англия главният лекар професор Крис Уити призова хората да ограничат контактите си в празничния период. Кръчмите и ресторантите заявиха, че много хора се вслушват в този съвет, като отменят коледните партита, въпреки че имаше много дебати за това какво е добре да се направи. В САЩ Белият дом настоя, че няма нужда от блокиране, въпреки признаците, че "Омикрон‘ се установява и там.

В световен мащаб повече от 75 държави са съобщили за потвърдени случаи на новия вариант. Във Великобритания, където случаите на "Омикрон“ се удвояват на всеки два до три дни, се очаква той скоро да замени делта като доминиращ щам в страната. Властите в 27-членния Европейски съюз казват, че "Омикрон“ ще бъде доминиращият вариант в блока до средата на януари.

Ранните данни показват, че новият вариант може да е по-мек, но по успешен в избягването на ваксините, което прави бустерните ваксинации по-важни. Експертите призоваха да не се бърза със заключенията, защото хоспитализациите изостават от инфекциите и защото много променливи влияят върху това как се разболяват хората.

Дори ако "Омикрон“ се окаже по-мек като цяло от "Делта“, той може да обезоръжи някои от наличните животоспасяващи инструменти и да изложи на особен риск хората с отслабен имунитет и възрастните хора. И ако е по-преносим, повече инфекции като цяло повишават риска повече случаи да се окажат сериозни.

Докато експертите събират данните, някои правителства решиха да действат, докато други се опитаха да успокоят страховете, че новият вариант ще върне страните в изходна позиция.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън настоя в четвъртък, че ситуацията в Обединеното кралство е различна от миналата година поради широкото използване на ваксини и възможността за тестване.

Ако хората искат да присъстват на събитие, "разумното нещо е да си направят тест и да се уверят, че действат предпазливо“, каза той.

"Но ние не казваме, че искаме да отменим парзниците. Ние не налагаме локдаун и най-бързият път обратно към нормалността е бустерната ваксинация“, каза той.

Професор Крис Уити се изказа по-предпазливо, като посъветва хората по-рано през седмицата да ограничат социалните си контакти. В четвъртък той каза на изслушване в парламентарната комисия, че правителството може да трябва да преразгледа мерките, ако ваксините се окажат по-малко ефективни от очакваното срещу новия щам.

Той заяви, че "това ще бъде съществена промяна в начина, по който министрите гледат на рисковете занапред“.

Сред тези, които поеха по-предпазливия път, беше кралица Елизабет II, която реши да отмени традиционния си предколеден семеен обяд.

В Съединените щати администрацията на президента Джо Байдън заяви, че не се планират по-строги ограничения. Той каза, че вариантът "Омикрон“ не се разпространява толкова бързо, колкото в Европа, поради стъпките, предприети от неговата администрация.

Той обаче предупреди, че неваксинираните американци са изправени пред "зима на тежки заболявания и смърт“.

Координаторът за реакция на коронавируса в Белия дом Джеф Зиентс каза, че САЩ са "на много различно и по-добро място, отколкото бяха преди година“.

Междувременно хората в Холандия са в частичен локдаун от ноември, за да ограничат скока, предизвикан от "Делта“. Докато броят на заразените сега намалява, правителството тази седмица нареди на началните училища да излязат в коледна ваканция една седмица по-рано на фона на опасенията от ново покачване. Властите също така ускориха кампанията за бустерна ваксинация, като премиерът Марк Рюте посочи Великобритания като пример за това колко бързо може да се разпространи вариантът.

Лидерите на ЕС, които се събраха в Брюксел на среща на върха в четвъртък, се опитаха да балансират справянето с вълната от инфекции в целия континент, като същевременно запазят границите отворени с общи политики в целия блок.

"Нека се опитаме да запазим европейското решение“, каза белгийският премиер Александър Де Кроо. "Ако всяка държава отново се справя сама, ние ще останем отново далеч от дома."

Но преди срещата някои европейски нации вече предприеха действия, за да овладеят разпространението. Гърция и Италия затегнаха изискванията за влизане на пътници по-рано тази седмица, а Португалия реши да запази по-строг граничен контрол след планирания му край на 9 януари.

Франция заяви в четвъртък, че ще наложи ограничения за пътниците, пристигащи от Обединеното кралство, което вече не е част от ЕС, като поставя ограничения за причините за пътуване и изисква 48 часа изолация при пристигане. Новите мерки ще влязат в сила рано в събота.

Френският премиер Жан Кастекс каза, че мерките се налагат "в лицето на изключително бързото разпространение на варианта "Омикрон“ в Обединеното кралство“

Внезапният ход идва след седмици на политическо напрежение между Франция и Великобритания относно правата за риболов и борбата с миграцията през Ламанша. Френското правителство отчаяно се опитва да избегне ново блокиране, което ще навреди на икономиката и ще засенчи очакваната кампания за преизбиране на президента Еманюел Макрон.

Великобритания заяви, че не планира реципрочни мерки.

Страхувайки се от множество отменени партита и общ спад в бизнеса в разгара на решаващия и доходоносен коледен сезон, британските ресторанти и кръчми поискаха помощ от правителството в четвъртък. Те казаха, че опасенията относно новия вариант вече са унищожили 2 милиарда паунда (2,6 милиарда долара) от продажбите през последните 10 дни.

Превод и редакция: Юлиян Марков