Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че по отношение на ситуацията в Украйна Алиансът "се надява на най-доброто, но трябва да се подготвя за най-лошото“, цитира думите му РИА Новости.

"Това, което сега виждаме около Украйна, е значително, последователно и непрекъснато укрепване на руското военно присъствие... Няма яснота относно целите на такова струпване... Разбира се, трябва и се надяваме на най-доброто, но трябва да сме подготвени за най-лошото“, заяви Столтенберг на съвместна пресконференция в Брюксел с министър-председателя на България Кирил Петков.

Столтенберг обясни, че НАТО "следи много внимателно какво прави Русия“. "Разширяваме нашите разузнавателни способности, за да наблюдаваме това увеличение“.

"Ние също така трябва да сме сигурни, че сме готови да защитим всички наши съюзници. Не виждаме пряка заплаха за нито един от членовете на Алианса, но виждаме нарастване на напрежението и това на първо място засяга нашите членове в региона, в частност България“, заключи Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова