Ваксината срещу COVID-19 на Moderna крие малък риск от сърдечни проблеми, но без сериозни последствия, показва проучване, проведено сред цялото население на Дания. Резултатите от изследването, публикувано в British Medical Journal (BMJ), също отчита сърдечни рискове, свързани с ваксината Pfizer, но само при жени, отбелязва френският вестник Le Figaro.

"Ваксинацията с (Moderna) е свързана с по-висок риск от миокардит или перикардит при датчани, предимно на възраст 12-39 години“ , обобщават авторите.

Миокардит и перикардит са възпаления на сърцето. Първото засяга миокарда, основнит сърдечен мускул, а вторият - перикарда, мембраната, която обгражда сърцето. Тези заключения са в съответствие с предишни проучвания, които накараха няколко здравни власти, включително тези във Франция и Дания, да преустановят употребата на ваксината Moderna сред по-младите. Исландия дори забрани прилагането й като цяло. Изследването е първото по рода си, извършено сред населението на цяла една страна, като Дания е начело в събирането и използването на данни за общественото здраве.

Според изследването рисковете от миокардит/перикардит изглеждат три до четири пъти по-високи при използвалите Moderna през месеца след ваксинацията, отколкото при ваксинираните с Pfizer/BioNTech. Що се отнася до последната, "той не е свързан с по-висок риск от миокардит или перикардит, освен при жените“, отбелязват изследователите, признавайки, че са изненадани от това заключение. Във всеки случай заключенията са, че тези сърдечни проблеми остават редки, включително и при ваксинираните с Moderna под 40 години, тъй като само при около 0,005% са регистрирани проблеми. Важно е да се отбележи, че те са били предимно леки и не са наблюдавани смърт или спиране на сърцето при ваксинирани с миокардит или перикардит.

Превод и редакция: Тереза Герова