На извънредна сесия на Общинския съвет в Сливен бе гласувано упълномощаването на зам.-кмета Камен Костов, като представител на Общината в Общото събрание на съдружниците на "Водоснабдяване и канализация - Сливен". Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Единствената точка в дневния ред бе подкрепена с 23 гласа "за“.

Общото събрание на съдружниците е насрочено за 11.00 ч. днес. На него предстои да бъде взето решение за получаване на заем от "Български ВиК холдинг“ ЕАД в размер на 8 800 712 (осем милиона осемстотин хиляди седемстотин и дванадесет) лв. Средствата от кредита се планира да бъдат използвани за изпълнението на проект "Реконструкция на вътрешната водопроводна мрежа на кв. "Речица“, гр. Сливен“, който стартира през лятото на 2021 г. По-конкретно, осигуреното финансиране, ще бъде насочено за подмяна на стария водопровод в квартал "Речица“, който създава постоянно проблеми и аварии.

Темата за нуждата от допълнително финансиране, което да покрие цялостната подмяна на водопровода, паралелно с изграждането на канализационната мрежа в квартала, бе повдигната още през месец август тази година. Тогава по инициатива на кмета Стефан Радев се проведе среща с народните представители от сливенски избирателен район в 46-ото Народно събрание, областния управител, председателя на Общинския съвет и представители на ВиК. В рамките на срещата тогава кметът Радев потърси съдействие от депутатите за осигуряване на финансиране, тъй като проблемът с водопровода не търпи отлагане и трябва да се търси решение в тази посока. Те от своя страна подкрепиха инициативата и поеха ангажимент за съдействие. В тази връзка беше представен и изготвеният от Община Сливен технически проект за цялостната подмяна.

"Радвам се, че нашата инициатива успя да се реализира и въпросът с водоснабдяването и канализацията за жителите в квартал "Речица“, ще бъде изцяло решен. Целият проект се изпълнява от ВиК, а Община Сливен се е посветила в усилия да подкрепя водното дружество за изпълнението на този проект, защото той касае всички жители на Сливен“, коментира темата кметът Стефан Радев на извънредната сесия на общинския съвет в сряда.

Строителните дейности в кв. "Речица“ са в рамките на голям проект, който обхваща Сливен и Нова Загора на стойност 131 млн. лева по ОП "Околна среда“, съфинансиран от ЕС чрез Кохезионния фонд.