Новите случаи на заразяване с коронавирус във Великобритания достигнаха рекордно ниво за втори пореден ден в четвъртък, като главният лекар на Англия професор Крис Уити предупреди, че новите хоспитализации също могат да достигнат нови пикове поради бързо разпространяващия се вариант на коронавируса "Омикрон“, предава Reuters.

Великобритания отчете 88 376 нови инфекции, най-високото ниво от началото на пандемията и с около 10 000 повече от предишния рекорд, поставен в сряда.

Ръстът в случаите оказва натиск върху Националната здравна служба (НЗС), която се бори със случаи на заразяване сред персонала, заяви Уити.

"Омикрон“ е толкова заразен, че дори и да се окаже по-мек от другите варианти, той все пак може да предизвика скок в хоспитализациите, каза Уити пред депутатите в британския парламент.

Рекордът за броя на хората, приети в болница с Covid-19 за един ден, е 4583, поставен през януари.

"Възможно е, тъй като ситуацията се развива за кратък период от време, дори и да е по-леко, можем да се окажем с по-голям брой хоспитализации,“ предупртеди Уити.

Въпреки това той каза, че ваксинациите могат да намалят броя на приетите в интензивно лечение и да съкратят времето, прекарано в болница. В четвъртък с Covid-19 са приети 948 души.

Сюзън Хопкинс, главен медицински съветник в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, каза, че има 15 доказани случая на "Омикрон“ в болниците, но че броят вероятно ще се окаже много по-голям.

Въпреки че новите случаи бяха рекордно високи според официалните данни, Великобритания нямаше капацитет за масово тестване през март 2020 г., когато пандемията за първи път удари страната, така че мащабът на инфекциите към този момент не е известен.

Старши лекар от спешната помощ каза, че болниците, особено в Лондон, се затрудняват да поддържат нивата на персонал поради броя на тези, които трябва да се изолират заради Covid-19.

"Дори ако все още не наблюдаваме голям ръст на хоспитализациите, вече виждаме ефекта от липсата на персонал, който да гарантира смените правилно и безопасно“, каза Катрин Хендерсън, консултант по спешни случаи в Лондон и президент на Кралския колеж по спешна медицина пред BBC Radio.

"Така че ние се притесняваме, че пациентите може да страдат, защото просто нямаме персонал.“

Министърът на образованието също предупреди за проблеми с недостига на кадри и каза, че неговият отдел ще работи с бивши учители, които искат да се върнат към професията, за да помагат.

Великобритания залага, че бустерната ваксинация ще предотврати сериозни заболявания от "Омикрон“.

Правителството също така посъветва хората да работят от вкъщи, наложи задължителното носене на маски на обществени места и въведе ваксинационни паспорти за влизане на определени места и събития в Англия, но се отказа от предишни мерки за блокиране.

"Ако се окаже, че ваксините са по-малко ефективни, отколкото очаквахме, това например ще бъде съществена промяна в начина, по който министрите гледат на рисковете занапред“, каза Уити.

Превод и редакция: Юлиян Марков