Генералният секретар на НАТО заяви, че "провокативното" натрупване на руски войски край границата на Украйна продължава въпреки международния натиск, цитира думите му “Анадолската агенция“.

"Не виждаме признаци, че това натрупване спира или се забавя. Напротив, продължава“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери след срещата си с украинския президент Владимир Зеленски.

По време на срещата, според Столтенберг, те са обсъдили военното натрупване на Русия около Украйна, което включва "десетки хиляди боеспособни войски, танкове, артилерия, бронирани части, дронове, много системи за електронна война“.

Той каза, че значителната мобилизация "няма оправдание. Това е провокативно, дестабилизиращо и подкопава сигурността в Европа".

Столтенберг каза, че Алиансът "ще се стреми към по-добри отношения с Русия“ и НАТО остава отворен за диалог с Москва в рамките на Съвета НАТО-Русия, платформа за сътрудничество, създадена през 2002 г.

Той обаче повтори позицията си, че Русия няма дума за членството на Украйна в НАТО, тъй като решението е на Киев и 30-те съюзници в НАТО.

Говорейки за партньорството НАТО-Украйна, Столтенберг обясни, че НАТО подкрепя страната с командване и контрол на киберзащитата, а съюзниците предоставят оборудване за укрепване на способностите на украинската армия чрез Агенцията на НАТО или в двустранен формат.

Той също така отбеляза, че сътрудничеството на НАТО с Украйна е отбранително и не заплашва Русия по никакъв начин.

"Агресорът тук е Русия, която използва военна сила срещу Украйна, незаконно анексира част от Украйна, Крим още през 2014 г., и продължава да стабилизира Източна Украйна“, добави Столтенберг.

Превод и редакция: Юлиян Марков