Плановете за коледните празници за стотици хиляди британци бяха хвърлени в хаос тази сутрин, след като френското правителство обяви, че почти всички пътувания от Обединеното кралство ще бъдат забранени, пише британският вестник The Times.

Габриел Атал, говорител на правителството, каза, че са необходими "още по-драстични" мерки, за да се предотврати разпространението на варианта "Омикрон“. Хората ще имат право да пресичат Ламанша само ако отговарят на изискванията за малък брой причини за пътуване.

Мерките влизат в сила от събота.

"Ще ограничим причините, които позволяват на хората да идват от Обединеното кралство във Франция. Ще бъдат допускани (само) френски граждани, хора с постоянно местожителство във Франция и техните семейства“, каза Атал.

Жан Кастекс, министър-председател, потвърди новите правила, като каза, че ще се изиква "съществена причина да пътуват до или да идват от Обединеното кралство, както за неваксинираните, така и за ваксинираните. Хората не могат да пътуват по туристически или професионални причини."

Подробности за определението на съществените причини все още не са обявени. В най-строгия период на блокирането през 2020 г. те включваха спешни случаи в семейството и пътувания на медицински персонал, шофьори на камиони и други, участващи в транспорта.

Грант Шапс, министърът на транспорта на Обединеното кралство, каза, че превозвачите ще бъдат освободени. "За да потвърдя, се свързах с френския си колега. . . и превозвачите ще могат да извършват дейността си“, написа той в "Туитър“.

В сряда френски служители заявиха, че са идентифицирали 170 положителни случая на варианта "Омикрон“ в страната. Междувременно британските служители вече са идентифицирали повече от 10 000 случая на "Омикрон“ в Обединеното кралство до вечерта на 14 декември.

Част от разликата в обявените случаи на "Омикрон" между двете страни се дължи и на относителния капацитет за геномно секвениране, което е необходимо за потвърждаване на случаите. Обединеното кралство, което е световен лидер в секвенирането, предоставя пълен геном за малко под един на всеки пет положителни случая. Във Франция това е по-малко от един на всеки петдесет. През последната седмица общият брой на случаите във Франция се покачи до най-високото ниво от зимата.

Десетки хиляди британци трябваше да пътуват до Франция за коледни ски ваканции този уикенд. Полетите от Обединеното кралство бяха продадени до пълен капацитет, а авиокомпаниите ангажираха допълнителни самолети, зарадитърсенето. Хиляди британци емигранти, които очакваха да видят семейството си във Франция за коледната ваканция, също ще бъдат блокирани.

Ски компаниите заявиха, че резервациите за Коледа и Нова година са "безпрецедентни“. Франция се радва на най-добрия си старт на сезона от 2012 г., след седмици на снеговалеж.

Ваканционните компании ще трябва незабавно да започнат да отменят заминаванията. Всеки, който е резервиран за пакетна ваканция, ще има възможност да анулира и да получи възстановяване или отлагане. Тези, които са направили самостоятелни резервации, ще трябва сами да потърсят компенсации.

Превод и редакция: Юлиян Марков