Сръбският член на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик каза, че другите двама членове на върховния колективен орган на балканската страна Шефик Джаферович и Желко Комшич са изразили ясно своите намерения и нервност, като са се срещнали с генералите от армията на БиХ, цитира думите му скопското електронно издание “МКД“.

"Те осъзнават, че не могат да издържат на дебата дали е нещо конституционно или не. "Това няма нищо общо с процесите, започнали в Република Сръбска и никой в РС не е казал, че ще направи нещо насилствено, нито се прави“, каза Додик.

Той каза, че е напълно ясно и разбираемо, че, както той каза, "няма БиХ без сърби в нея и Република Сръбска като неразделна част". Той добави, че е казал на посланика на Германия в БиХ Маргарет Убер, че не е обвързан с нищо, което са казали германски официални лица и че не може да предотврати налагането на санкции.

"Не съм избран от германците, аз съм избран от моите хора. "Ако наложите санкции, никой от германците няма да може да говори с нас, с който и да е началник, с който и да е служител в управляващата партия“, каза Додик.

Той каза, че се е срещнал с посланиците на петте най-големи западни държави (Квинтата) и им е казал, че имат мандати и след това ще си тръгнат и че "ние оставаме да живеем тук и следователно не може да ни се налагат решения“.

Додик подчерта, че чужденците настояват за безусловно връщане на представителите на РС в парламента на БиХ и включване в дневния ред на закон, наложен от върховния представител Валентин Инцко, и че няма никаква принуда в това отношение.

"Казахме им – оттеглете решението на Инцко и ще говорим. "Те не позволяват да им се каже нищо“, каза Додик.

Превод и редакция: Юлиян Марков