Руският държавен гигант "Газпром“ е доставил около 340 милиона кубически метра газ за Европа миналия месец. Най-големият производител на газ в света обикновено осигурява повече от една трета от нуждите на Европейския съюз, но обемите спаднаха до най-ниското си ниво от шест години през ноември, пише британският вестник The Guardian

От няколко месеца доставките на газ от Русия не достигат нивото отпреди пандемията. Обемът на руския газ, доставен за домове, предприятия и складови съоръжения през тази година, е почти с една четвърт по-нисък в сравнение с 2019 г.

На фона на глобално нарастване на търсенето на газ, което доведе до рекордни цени на тази суровина на енергийния пазар по целия свят, чак до прекъсвания на електрозахранването, темпът на икономически растеж също се забави. Това съвпадна с нов кръг от руска агресия срещу нейните съседи в Украйна и Молдова, както и с изостряне на напрежението със западните сили заради газопровода "Северен поток-2", пише The Guardian.

Междувременно, във време, когато европейските икономики са обхванати от глобалната газова криза, фабриките се затварят, големите доставчици на енергия фалират, а сметките за електроенергия нарастват с рекордни темпове, "Газпром“ отчита най-високите печалби в историята.

Компанията отчете рекордна нетна печалба от 582 милиарда рубли (13,7 милиарда лева) от юли до септември в сравнение с нетната загуба преди година и очаква резултатите да бъдат "още по-впечатляващи" през четвъртото тримесечие.

Успехът на "Газпром“ на фона на световната газова криза отново предизвика обвинения срещу Кремъл, че използва огромните руски резерви като политическо оръжие срещу Запада и неговите съюзници.

Руското правителство отрича това. "Газпром“ твърди, че изпълнява всички дългосрочни договори с европейски потребители, и приписва по-ниския спот износ на ниското ниво в руските складове, както и на увеличаването на вътрешното търсене на фона на студеното време в страната. Малко пазарни експерти вярват в това безусловно.

Но "Газпром“ трябва да прецени ползите от поддържането на рекордно високи цени на газа спрямо дългосрочните търговски и финансови съображения, каза Карлос Торес Диас, директор на газовите изследвания в консултантската компания Rystad Energy. Ако газът стане недостъпен, потребителите ще ускорят прехода към чисти алтернативи или ще търсят други източници на газ.

Rystad смята, че ако Русия увеличи износа си на газ с 20%, това ще помогне за намаляване на пазарната цена в Западна Европа с 50%. Вместо това обаче "Газпром“ намери деликатен баланс, "за да продаде възможно най-много газ, без да увеличава обема на пазара, за да не понижи цените“, каза Торес Диас.

Той добави, че опитът да се възползват напълно от високите цени на газа може да има обратен ефект за "Газпром“ по отношение на бъдещите приходи.

"От години Европа разчита на газа като сравнително достъпен енергиен източник с по-ниски емисии от въглищата. Цените тази зима могат да накарат много страни да разчитат на възобновяеми енергийни източници, за да се защитят от бъдещи скокове на енергийния пазар “, предположи Торес Диас.

""Газпром“ винаги е искал да бъде считан за надежден енергиен партньор сред европейските купувачи, а Европа остава негов основен пазар, въпреки ръста на износа за Азия. "Газпром“ мисли за бъдещето и също така изнася втечнен газ за Европа“.

Спадът на руския износ за Европа съвпадна с дипломатическите спорове за газопровода "Северен поток-2“, който ще пренася газ директно до Германия, заобикаляйки съседна Украйна, на чиито граници Русия е събрала армия от 100 000 души.

Украйна предупреди, че "Северен поток-2" ще намали зависимостта на "Газпром" от нейната ключова транзитна газопроводна мрежа и ще улесни Москва да започне инвазия. В неделя вечерта, когато напрежението на руско-украинската граница ескалира, Германия предупреди, че "Северен поток 2" няма да бъде пуснат, ако то ескалира допълнително.

"Газпром“ също намали доставките за Молдова, друга важна транзитна страна. През септември, след изтичане на дългосрочен договор, доставките паднаха с една трета, което доведе до извънредно положение. За да осигури непрекъснати доставки, "Газпром“ увеличи повече от два пъти предишната тарифа, а също така поиска споразумение за отлагане на новите правила на ЕС, които ще увеличат конкуренцията на пазара.

Тези стъпки са отчасти "спонтанен отговор на нарастващата криза“, но те се вписват в руската стратегия за защита на финансовите й интереси чрез заобикаляне на страни, представляващи геополитически рискове за газовите маршрути, каза професорът в Европейския университет в Тбилиси Емил Авдалиани.

"В същото време Русия прави всеки ход като част от по-широка стратегия за използване на енергията като инструмент за разширяване на влиянието си в Европа“, каза той. "Всъщност Москва залага, че тези страни нямат друга алтернатива“.

Според Авдалиани преминаването към чисти енергийни източници заплашва последния останал политически инструмент на Русия и нейните лидери няма да могат да се справят с тази заплаха.

"От разпадането на Съветския съюз беше модерно да се гледа на Русия като на играч на велика сила, но виждам постепенен спад в нейното влияние. Единственият инструмент за политическо влияние, който му е останал, за да предотврати бягството на източноевропейските страни на Запад, е енергията (няма други методи), но и това отслабва “, каза той.

Това ще изглежда като малка утеха тази зима, но руското газово господство намалява.

Превод и редакция: Юлиян Марков