Германският регулатор няма да вземе решение за сертифициране на оператора на руския енергиен проект "Северен поток-2" (СП-2) North Stream 2 AG през първата половина на 2022 г. Пускането на газопровода "Газпром" се отлага поне за следващото лято, пише украинското издание “Главред“.

Според Bloomberg Федералната мрежова агенция не възнамерява да издава разрешение за сертифицирането на оператора на СП-2 през първата половина на следващата година.

Германският регулатор подчерта, че причината е изискването за преглед на оперативната дейност на North Stream 2 AG, която трябва да бъде адаптирана към германското законодателство.

Както уточни Reuters, регулаторът изключва сертифицирането на проекта "Северен поток-2" през първата половина на следващата година.

"Няма да се случи през първата половина на 2022 г.“, каза изпълнителният директор на Bundesnetzagentur Йохан Хоман.

Той добави също, че North Stream 2 AG, операторът на газопровода, е започнал процеса на създаване на дъщерно дружество в Германия, както се изисква от закона.

Спиране на сертифицирането на Северен поток 2

Германската федерална мрежова агенция (германски регулатор - ред.) на 16 ноември взе решение да спре процедурата по сертифициране на проекта "Северен поток-2". Причината е несъответствието на структурата на собствеността на проекта с изискванията на националното германско законодателство.

Федерална република Германия постави на Русия условие, според което Nord Stream-2 AG трябва да регистрира нова компания в страната , която да получи собственост върху частта от газопровода СП-2, преминаваща през Германия.

Докато изискването не бъде изпълнено, сертифицирането на Северен поток 2 няма да бъде подновено.

Говоритеплят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Русия ще изпълни всички германски изисквания за "Северен поток 2", за да ускори пускането на газопровода възможно най-бързо.

Германският външен министър Аналена Бербок подчерта, че сертифицирането на СП-2 е спряно от регулатора поради факта, че проектът не отговаря на енергийните правила на ЕС по отношение на отделянето и по "други въпроси“.

Шантажът на "Газпром“ за СП-2 и газовата криза в Европа

Цената на газа в Европа се покачи рязко на фона на газовата криза, която започна в Европейския съюз в началото на август. Оттогава цената на хиляда кубически метра газ на европейския пазар редовно удря рекорди. Например на 6 октомври цената скочи до 1924 долара. Руският президент Владимир Путин обяви готовността на "Газпром“ да увеличи доставките на газ за Европа с 15%. След това цената на горивото рязко падна до 8.

Газовата криза в Европа се обяснява със списък от причини, включително ниското ниво на запасите на газ в европейските подземни газови хранилища, както и политиката на "Газпром“, който отказва допълнителни доставки на гориво през украинската газотранспортна система (ГТС), в очакване на стартирането на газопровода "Северен поток-2", по който ще се изпомпва газ, заобикаляйки Украйна.

Председателят на украинската НАК "Нафтогаз" Юрий Витренко каза, че "Газпром" изнудва Европа с газовия въпрос. Според мениджъра руснаците са резервирали предварително за 2021 г. по-малък капацитет на украинската ГТС за доставки на газ за ЕС. Сега, според него, Москва всъщност е поставила ултиматум на Брюксел: или пускането на "Северен поток 2" с последващо намаляване на цените на газа, или скъпо гориво и отказ на Русия да използва украинските газопроводи за доставка на газ за Европа.

Управляващата компания на украинската ГТС заяви, че газовата криза в Европа и високите цени на газа са провокирани от "Газпром“, който се опитва да спечели изгодни условия за себе си в процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток-2".

Превод и редакция: Юлиян Марков