Нов разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън е възможен преди края на годината, въпреки че все още няма ясни договорености за това, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от TACC.

"Възможно е (разговор между лидерите преди края на годината), но няма договорености за това“, каза говорителят на Кремъл.

В сряда Байдън, отговаряйки на въпрос на кореспондент на ТАСС в интервю с репортери в Белия дом, каза, че очаква допълнителни лични контакти с Путин в обозримо бъдеще.

На 7 декември Путин и Байдън проведоха разговори чрез видеовръзка. Те се съгласиха да инструктират своите представители да започнат консултации по същество по чувствителните въпроси. На 15 декември Руската федерация представи предложения за гаранции за сигурност на Съединените щати. В същия ден помощникът на президента на Руската федерация Юрий Ушаков проведе телефонен разговор със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, по време на който обяви готовността на руската страна незабавно да започне преговори по проектодокументи за гаранции за сигурност.

Превод и редакция: Юлиян Марков