Наблюдаващият прокурор е постановил, че не са събрани данни Петков да е бездействал по служба или да е превишил правата и задълженията си по закон. Това каза на брифинг говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "На 24 август 2021 г. в Специализираната прокуратура е подадена жалба, на базата на която е образувана прокурорска преписка по повод твърдения за извършени документни престъпления и длъжностни престъпления от лицето Кирил Петков – служебен министър на икономиката. Има твърдения относно невярно деклариране във връзка с притежание само на българско гражданство от страна на Кирил Петков, твърдения за извършени служебни престъпления от страна на г-н Петков, касаещи действия по повод състава и избора на Надзорния съвет и Управителния съвет на ББР. Третите твърдения са съмнения за деклариране на неверни обстоятелства в имуществена декларация и декларация за интереси във връзка с това, че г-н Петков има участва в търговски дружества“, посочи Кръстев.

"На 15 септември наблюдаващият прокурор постанови извършване на лична проверка. По това време постъпиха още 8 идентични жалби и сигнали, които бяха присъединени към първоначално постъпилата жалба. Срокът за проверката приключи на 15 декември. На 13 декември наблюдаващият прокурор постанови отказ от досъдебно производство за извършено престъпление във връзка със службата на г-н Петков като служебен министър на икономиката за Борда на ББР. Мотивите на наблюдаващия прокурор в тази част са, че в хода на проверката не са събрани данни, от които да се установява, че г-н Петков да е бездействал по служба или да е превишил правата и задълженията си по закон. Това е дало основание на наблюдаващия прокурор да постанови отказ от досъдебно производство в частта за извършено длъжностно престъпление“, заяви Кръстев.

"Доколкото не са събрани данни за такова престъпление е постановен отказ. Наблюдаващият прокурор от СП е преценил, че сами по себе си твърденията на невярно деклариране в декларация за имущество и интереси не могат да обусловят наказателни постановления. В закона за противодействие на корупцията има разписана административно-наказателна процедура. Наблюдаващият прокурор е преценил, че относно твърденията за деклариране на невярно обстоятелство от г-н Петков относно притежаваните гражданства, СП не е компетентна, защото към датата на подаване Петков не е бил служебен министър. По тази причина наблюдаващият прокурор е постановил своя отказ и е изпратил преписката към СРП“, допълни той.