Вицепремиерът на Косово и министър на външните работи и диаспората Доника Гервала получи забрана за влизане в Сърбия, пише прищинското издание Gazeta Express.

Властите в Белград не одобриха планираното й посещение в Прешевската долина, където се очакваше да се срещне с представители на албанците, живеещи в Сърбия.

"Помолихме за разрешение. Визитата се провали заради нечестни игри на Белград. Все пак ще се опитаме да пренаредим датите за посещение“, се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Косово.

Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович преди това каза, че Белград е одобрил искане на член на кабинета на премиера Албин Курти да посети Буяновац и Прешево, без да дава повече подробности. Петкович направи изявление пред медиите от граничния пункт Ярине, след като косовските власти не му позволиха да влезе на територията на Косово.

"За разлика от Прищина, която забранява влизането ни, Белград действа отговорно и ние спазваме всички споразумения. Днес одобрихме посещението на член на кабинета на правителството на Курти в Прешево и Буяновац, защото уважаваме споразуменията за свобода на движение и споразумението за официални посещения, което ясно показва, че искаме нормализиране на отношенията, искаме да изграждаме мир и да имаме добри отношения, което е от ключово значение за мира и стабилността на Западните Балкани“, каза Петкович.

Превод и редакция: Иван Христов