Европа наблюдава с трепет как вариантът на коронавируса Омикрон преминава през Обединеното кралство, като над 10 000 случая на варианта са потвърдени и много пъти повече вероятно са неоткрити. Въпросът в ума на всички е: Следващите ли сме? - пише европейската редакция на Politico.

Новопоявилият се щам, който е много по-заразен от варианта делта, който доминира в последната вълна на пандемията, заплашва да наруши внимателно организирания консенсус, че животът и пътуванията в ЕС могат да продължат нормално – стига хората да могат да осигурят доказателство, че са ваксинирани или са се възстановили от COVID-19, когато се регистрират на летището и пристигат на местоназначението си.

Започват да се появяват първите признаци, че европейското единство се пропуква в лицето на бързо разпространяващия се вариант Омикрон.

В по-голямата част от ЕС дигитален сертификат за COVID, качен на смартфон – демонстриращ, че пътник е преминал през пълен курс на ваксинация или се е възстановил от болестта – служи като признато доказателство, че е безопасно да пътувате в 27-членния блок.

Дали това всъщност е така, вече беше поставено под въпрос, тъй като делта причини все по-голям брой "пробивни“ инфекции дори при ваксинирани хора, които сами могат да заразят други. Внезапната поява на Омикрон - за който лабораторните изследвания показват, че е дори по-добър от делта в избягването на защитата от ваксини - направи тези съмнения по-належащи. Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън предупреди за "приливна вълна“ от инфекции.

Италианският министър на здравеопазването във вторник наложи задължителен отрицателен тест за коронавирус за всички пристигащи пътници от страни от ЕС в допълнение към техните пропуски за COVID, в сила от четвъртък. Португалия и Ирландия вече са въвели подобни ограничения за посетителите от ЕС – решения, които подкопават сертификата за COVID или "зеления“ пропуск.

Очаква се лидерите на срещата на Европейския съвет в четвъртък да демонстрират единство, като се съгласят, че страните трябва да координират пътуванията и да се споразумеят да приложат деветмесечен срок на валидност на сертификатите за ваксини. Тази продължителност обяснява наблюдаваната тенденция ваксинната защита срещу вируса да намалява с течение на времето. Сертификатът може да бъде удължен с бустер.

Според един дипломат от ЕС Франция, Белгия, Естония, Финландия и Нидерландия подкрепят "бърза и навременна ревизия“ на настоящите препоръки на Европейската комисия за пътуване, включително определяне на продължителността на зеления пропуск.

Междувременно Германия вместо това призова за "сдържаност“, като поиска повече време, за да види как се развива Омикрон, преди да бъдат взети решения.

Превод и редакция: Иван Христов