Авиацията и артилерията на Черноморския флот (ЧФ) на Русия са отработили унищожаване на кораб на условен враг в Черно море по време на планирани учения, съобщиха от пресслужбата на ЧФ в четвъртък, предава ТАСС.

"Съгласно плана на ученията в Черно море е открит надводен кораб на условния противник с група диверсанти на борда“, се казва в съобщението.

Уточнява се, че в ролята на вражеския кораб е изиграл екипажът на патрулния кораб "Ладний“. В учението взеха участие над 200 военнослужещи, четири самолета Су-30СМ, два самолета Су-24М и дивизион на бреговата противокорабна ракетна система "Бастион“.

"За изпълнение на задачата по комбинирано унищожаване на целта, дежурна група самолети от военноморската авиация и противовъздушната отбрана на Черноморския флот беше вдигната във въздуха, а екипажите на зенитно-ракетната система "Бастион“, разположени на територията на Кримския полуостров, направи марш към позиционния район и подготвиха ракетните комплекси за използване“, уточняват от флота.

Според пресслужбата на първия етап от учението екипажите на многоцелевите изтребители Су-30СМ и фронтовите бомбардировачи Су-24М са упражнили заход на бойния курс с нанасяне на учебни ракетни и бомбови удари по надводна цел. На втория етап екипите на комплекса "Бастион“ са взели вражеския кораб на прицел, привели са установката в бойна готовност и са изработили алгоритъма на действията за нанасяне на ракетни удари по условна цел по метода на електронните изстрелвания.

На 14 декември Националният център за управление на отбраната на Руската федерация съобщи, че френската фрегата "Оверн“ е навлязла в Черно море. Силите на Черноморския флот контролират действията й.

Превод и редакция: Иван Христов