Лондон. Вариантът Омикрон се разпространява много бързо и броят на заразените с него се удвоява на всеки два до три дни. Това съобщи специалният пратеник на Световната здравна организация (СЗО) Дейвид Набаро пред Sky News.

Набаро не изключи увеличение на смъртността от коронавирус в това отношение, като отбеляза, че в близко бъдеще "проблемът ще стане сериозен“.

По-високата скорост на разпространение на Омикрон в сравнение с други варианти на Covid-19, според СЗО, ще доведе до увеличаване на броя на хоспитализациите и увеличаване на тежестта върху медицинските работници и здравните системи. Това от своя страна може да доведе до повишаване на смъртността, смятат експертите.

На 26 ноември СЗО обозначи варианта на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква омикрон. Организацията обяви в изявление, че видът "има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство“. "Омикрон“ се разпространява със скорост, която не сме виждали в други варианти“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на брифинг в Женева на 14 декември. Глобалният епицентър на разпространението на Омикрон е Южна Африка, като по последни данни той е открит в 77 страни по света.

Превод и редакция: Иван Христов