Гражданите и бизнесът ще бъдат в центъра на административното обслужване, което до момента все още не се е случило. Продължаваме да бъдем куриери между отделните администрации и ние ще променим този фокус в посока на ефективна и работеща администрация. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов, по време на среща с медиите, на която открои най-важните приоритети пред електронното управление, залегнали изцяло в коалиционното споразумение, съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция "Електронно управление“.



"Един от тях е електронната идентификация. Ще се работи в посока на създаване на удобно, лесно и безплатно средство за гражданите и бизнесът при използването на е-услуги.

Регистровата реформа и политиката за водене на регистри - Регистровата агенция няма да бъде на подчинение на министъра на електронното управление, за да има разделение между политиката и контрола върху регистрите.

Оперативна съвместимост – системите в отделните администрации да са съвместими и да си говорят по между си.

Отворените данни и прозрачността като цяло – всички регистри да са публични, а данните им да бъдат достъпни. Между коалиционните партньори е договорено регистърът за електронни бюджетни разплащания СЕБРА да стане публичен.

Киберсигурността да е ключова, за да има сигурни електронни системи, на които гражданите да се доверяват. Това ще е гарант за ефективно електронно управление“, допълват от Агенцията.

Като една от краткосрочните мерки, министър Божанов посочи създаване на пилотна система за е-идентификация през мобилен телефон, като личната карта с вграден чип остава приоритет; отпадане на най-често използваните удостоверения, като тези за липса на задължения, за семейно положение; отпадане на печати, стикери и талони; оптимизация на процедури, които тормозят гражданите и бизнеса, като регистрация на автомобил в КАТ, електронно подаване на документи за строителни разрешения.

В дългосрочен план, министър Божидар Божанов открои премахване на до 80 % от административната тежест чрез електронизиране на всички удостоверителни услуги и заменянето им като вътрешни услуги между администрациите; надграждане на ключови регистри като Национална база на населението – ЕСГРАОН с нови функционалности и удобства; доизграждане на Националната здравна информационна система; електронизиране на ключови регистри в държавата, обединени в централизирана система; надграждане на Държавния хибриден частен облак, като основната инфраструктура на електронното управление.



В новото министерство на електронното управление влизат Държавна агенция "Електронно управление“, дирекция "Информационни технологии“ от Министерство на транспорта и съобщенията и Информационно обслужване, което ще бъде под управлението на министър Божанов.