Правителството на Република Северна Македония не смята, че поредното вето на България за започване не присъединителни преговори с Европейския съюз ще дестабилизира страната и не вижда причини за промени, докато опозицията настоява, че коалицията вече е напълно делегитимирана и трябва спешно да се проведат предсрочни парламентарни избори, съобщава скопският телевизионен канал "Сител“.

Според управляващата партия СДСМ, "РСМ е направила всичко, за да изпълни условията за започване на преговори и затова е оправдано да очакваме България, в съгласие с европейските ценности, скоро да вдигне блокадата“.

Те смятат, че липсата на дата през декември или януари няма да дестабилизира управляващото мнозинство, независимо че Алтернатива го формира след местните избори с условието за бърза евроинтеграция.

"Създадено е стабилно парламентарно мнозинство на основата на принципи за европейския път на страната, стабилност и напредък. Постигнато е парламентарно мнозинство с партии, които подкрепят тези стратегически цели и са готови да поемат отговорност в момент, когато сме изправени пред предизвикателства като енергийната криза, пандемията и цялостния живот на хората... Няма нужда от предсрочни избори, сега е моментът за отговорност“, каза Богданка Кузевска, говорител на СДСМ.

От "Алтернатива“ също казват, че засега остават в правителството, договорено от Заев и Гаши.

Опозицията единодушно казва, че правителството е напълно делегитимирано. От ВМРО-ДПМНЕ настояват за предсрочни избори и очакват, че ако няма дата от ЕС, "Алтернатива“ ще излезе от властта.

За избори са и от Левицата.

Страната е в криза и само ново правителство може да помогне, според "Алианса на албанците“ и БЕСА.

Опозиционните партии посочват, че вместо дата, РСМ е получила от ЕС забележки за незаивисмостта на правосъдната система, борбата с корупцията и човешките права.

Превод и редакция: Иван Христов