Смъртността сред интубирани пациенти с COVID-19 в Гърция се влияе неблагоприятно от голямото натоварване в здравните заведения, дори без да има надвишаване на капацитета им, както и от регионалните различия. Това установява ново проучване, водено от асистент-професорът по обществено здраве в Кипърския Европейски университет Теодор Литрас и професора и епидемиолог в Атинското медицинско училище Сотирис Циодрас. То е проведено между септември 2020 г. и май 2021 г. и тази седмица ще публикувано в Scandinavian Journal of Public Health, отбелязва електронното издание на вестник Kathimerini.

Експертите са изследвали болничната смъртност на интубирани пациенти с COVID-19. Те открили, че смъртността се е увеличила с 25 процента, когато капацитетът на дадено болнично заведение надхвърли 400 пациенти, и нараства прогресивно до 57 процента, когато капацитетът е над 800 пациенти. Установено е също, че хоспитализациите извън интензивно отделение или извън по-големия столичен регион на Атина е независимо свързана със значително повишена смъртност.

Според проучването, въпреки че здравните услуги в Гърция са разширили капацитета си по време на пандемията, "качеството на грижите при нарастващия брой пациенти е получило по-малко внимание“.

"Това подчертава необходимостта от по-съществено укрепване на здравните услуги, фокусирано върху справедливостта и качеството на грижите, не само за разширяване на капацитета“, заключават учените.

Във вторник в Гърция бе потвърден рекорд от 130 смъртни случая, свързани с COVID-19. Броят на интубираните пациенти е 700, а 325 души са приети в болница.

Превод и редакция: Тереза Герова