В случай на въоръжен конфликт между Украйна и Унгария, поражението ще бъде именно за украинските военни. Това предвиди в сряда, 15 декември, военният наблюдател на руското издание "Известия“ Алексей Рам.

Той отбеляза, че Украйна отдавна разглежда Унгария като възможен враг във военното си планиране. Според експерта 10-та планинска щурмова бригада е сформирана именно като са взети предвид възможните усложнения на украинско-унгарската граница.

"Тази военна част се счита за гордостта на въоръжените сили на Украйна. Базирана е на двата небезизвестни батальона "Айдар“ и "Донбас“. Поради това се смята, че 10-та бригада има много високо ниво на бойна подготовка. Освен това нейният персонал е един от основните получатели на американска военна помощ. В същото време бойните възможности на 10-та бригада не са достатъчни, за да победят унгарските въоръжени сили. Няколко години подред Унгария преминава през курс на укрепване на националните си военни сили“, подчерта Рам.

По-специално, според него, има покупка на немски танкове Leopard, израелски противотанкови системи и модерно стрелково оръжие. Военният наблюдател посочи, че различни украински експерти и политици обичат да правят изявления, че въоръжените сили на Украйна лесно ще победят Унгария.

"Но всъщност в случай на такъв конфликт поражение ги очаква именно украинските военни“, заключи той.

По-рано същия ден бившият ръководител на военно-гражданската администрация в Донецк Павел Жебривски заяви, че Украйна, ако е необходимо, ще унищожи унгарската армия със силите на една планинска щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна. Според него унгарските власти са наясно със силните позиции на Украйна в Закарпатската област и затова границите в Закарпатието са затворени.

От своя страна пенсионираният полковник, военен експерт Виктор Литовкин в интервю за "Известия“ нарече думите на Жебривски глупости. Той подчерта, че украинската армия няма с какво да се похвали, тъй като няма нито авиация, нито флот, нито ракетни сили.

Превод и редакция: Иван Христов