Правителството инструктира областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград да представят доклади до края на деня за това какви са необходимите ремонтни и възстановителни дейности, които трябва да бъдат извършени. Това заяви на брифинг в Министерски съвет началникът на кабинета на премиера Кирил Петков Лена Бориславова, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Заради ситуацията след наводненията в Южна България, по-рано в Министерски съвет бе проведена среща с областните управители на Смолян, Кърджали и Благоевград.

В изисканите доклади трябва да фигурират подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки така, че до края на седмицата да бъдат извършени огледи от експерти. Те от своя страна ще установят какъв е точният размер на щетите. След това Министерски съвет незабавно ще отпусне средства за ремонт и възстановяване на засегнатите обекти.

"Бяха приети отчети за това какви действия и мерки са предприети. За това най-бързо да се адресира нуждата от спешни мерки за възстановяване на извънредната ситуация в нормални граници и подпомагане на пострадалите граждани, които живеят там. За първи път, вместо да се действа, след това да се плаща, а накрая да се изследва какво, защо и как е направено, ще въведем нов модел на работа в спешен порядък“, посочи Бориславова.

Тя посочи още, че са предприети спешни мерки до края на деня да бъде обследвана възможността за изграждане на мостове на местата, на които те са били срутени от придошлите води.

"Беше възложено обследване на възможността за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата през предишните 2 години, и въпреки ремонтите, се е стигнало до настоящите инциденти така, че да може да им бъде потърсена отговорност, гаранция и други правно-технически механизми за допълнителни средства, които да подкрепят застрашените лица", обясни Бориславова.