Бившият пратеник на президента на САЩ Доналд Тръмп за диалога между Белград-Прищина Ричард Гренел смята, че държавният секретар Антъни Блинкен няма да постигне резултати в работата си по нормализация на отношенията между двете съседни държави, отбелязва електронното издание на косовския ежедневник Koha Ditore.

Блинкен вече е показал, че е избрал страна в спора и следователно в него не може да се има доверие, твърди Гренел.

"Аз съм човек, когото аплодираха и критикуваха и от двете страни (сърби и косовари). Много съм доволен от напредъка, който постигнахме. Имам поддръжници и противници и от двете страни“, коментира американският дипломат пред Pavlovic Today.

Говорейки за Вашингтонското споразумение, Гренел каза, че въпросът за енергийната диверсификация не се харесва нито на Белград, нито на Прищина.

Бившият американски пратеник заяви, че след посещение в Белград и Прищина се е върнал напълно убеден, че "всички хора и политици са гладни за икономическа нормализиране“.

Той също така намира за шокиращо, че много американци не осъзнават, че Вашингтонското споразумение бележи истински напредък в процеса на преговори между Белград и Прищина през последните 20 години и посочи, че бившата първа дама на САЩ Мелания Тръмп – родом от Словения - е била една от най-ревностните поддръжници на постигането на икономическо споразумение между двете държави.

Превод и редакция: Тереза Герова