Очаква се по-високата скорост на разпространение на щама "Омикрон“ в сравнение с други варианти на коронавируса да доведе до увеличаване на хоспитализацията и повишена тежест за заетите в здравеопазването и здравните системи като цяло. Това от своя страна може да доведе до увеличаване на смъртността, съобщиха за ТАСС от централата на Световната здравна организация (СЗО) в Женева.

"Очаква се повишеният брой инфекции, дължащи се на "Омикрон“, да доведат до повече хоспитализации. Това ще увеличи тежестта върху здравните работници на първа линия и здравните системи, което може да доведе до повече смъртни случаи“, казаха от пресслужбата на СЗО в отговор на въпрос на кореспондент на ТАСС на развитието на епидемиологичната ситуация в условията на разпространение на новия щам на коронавируса.

От централата в Женева припомнят, че много страни все още нямат капацитет да секвенират проби от биоматериал на всички инфектирани и починали от COVID-19. Ето защо СЗО не изключва, че ще бъде трудно да се получи точна информация за щама, който е довел до смърт на заразен. В същото време от организацията очакват през следващите седмици да има повече данни за тежестта на хода на заболяването при заразяване с "Омикрон“. Такава информация е "необходима за пълно разбиране на клиничната картина на заразените“ с този вариант на коронавирус. СЗО призовава страните да събират и споделят данни за грижите за пациентите в болниците, използвайки платформата на организацията за COVID-19.

На 26 ноември СЗО определи щама на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква омикрон. Организацията подчерта в изявление, че щамът "има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство“. "Омикрон“ се разпространява със скорост, която не сме виждали при другите варианти“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адан Гебрейесус на брифинг в Женева на 14 декември. Глобалният епицентър на разпространението на щама омикрон е Южна Африка, но вече е идентифициран в 77 страни по света.

Превод и редакция: Тереза Герова