Парламентът на Унгария одобри увеличение на данъчното облагане на големите вериги хипермаркети в страната, повечето от които чуждестранни, които също ще бъдат принудени да предават храни с изтичащ срок на годност до 48 часа за социални акции за нуждаещи се, съобщава румънската информационна агенция Agerpress, като се позовава на медийни доклади.

Според новия закон за търговските вериги с годишен оборот над 273 млн. евро специалният данък върху доходите ще се повиши до 2,7%. В момента той е 2,5%.

Въпреки че законът не дискриминира местни и чуждестранни компании, на практика той ще засегне само големи търговски вериги със седалище зад граница - като Aldi, Auchan, Lidl, Penny Market, Spar или Tesco.

Новият закон също така предвижда, че тези търговски вериги ще трябва да доставят хранителни продукти с изтичащ срок на годност в рамките на следващите 48 часа ежедневно до специални банки за нуждаещите се, с изключение на тези, които имат срок на годност по-малък от два дни от момента на производство, като например например хлебни изделия.

Нормативният акт не засяга трите най-големи унгарски търговски вериги, а именно CBA, COOP и Real, те са франчайзи и имат обороти под тавана, установен от закона.

Правителството на Виктор Орбан настоява от години, че Унгария трябва да подкрепя местните вериги хипермаркети, но твърди, че новият закон, който влиза в сила на 1 януари, е насочен към намаляването на разхищаването на храна и насочването към хората, които се нуждаят от нея.

Въпреки това някои унгарски медии, като новинарския уебсайт на Telex, твърдят, че задължението за предаване на храна с изтекъл срок на годност може да е противоконституционно, позовавайки се на частна собственост върху тези продукти.

Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), в Унгария годишно се изхвърлят повече от 1,8 милиона тона храна. На ниво ЕС хранителните отпадъци са около 90 милиона тона.

Превод и редакция: Тереза Герова