Обединените арабски емирства (ОАЕ) може да се оттеглят от сделката за придобиване на изтребители F-35 от САЩ на стойност 23 милиарда долара заради исканията, отправени от Вашингтон - Абу Даби да се дистанцира от Китай. Това съобщи американското издание The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

По-рано Bloomberg съобщи, че САЩ оказват натиск върху ОАЕ, принуждавайки ги в срок от четири години да се отърват от оборудването и технологиите на китайската компания Huawei Technologies, използвани в информационните мрежи на страната. Абу Даби, според източници, настоява за по-дълъг период за постепенно премахване на китайските продукти. Освен това настояванията на арабската държава са южнокорейска компания да предостави алтернатива на използваните досега технологии.

Според източници на The Wall Street Journal ръководството на емирствата смята поставените от САЩ условия за твърде обременителни. В тази връзка представители на властите в Абу Даби са изпратили писмо до ръководството на САЩ, което съдържа заплаха за оттегляне на ОАЕ от споразумението, ако исканията на американската страна не бъдат оттеглени.

Източници на изданието потвърдиха получаването на писмото от американската администрация. В същото време изданието не изключва възможността сделката да не бъде осуетявана преди посещението на делегацията на ОАЕ в САЩ за преговори в Пентагона, насрочено за сряда.

В края на миналата година, по време на мандата на Доналд Тръмп, Държавният департамент на САЩ уведоми Конгреса за намерението си да даде официално разрешение за продажба на до 50 изтребителя Lockheed Martin F-35 на ОАЕ, както и 18 разузнавателни MQ-9B дронове и други усъвършенствани оръжейни системи, на обща стойност 23, 37 млрд. долара. Както отбеляза вестник The Hill, сделката беше обявена след споразумение за пълно нормализиране на двустранните отношения между Израел и ОАЕ.

През януари The Wall Street Journal съобщи, че новата администрация на Вашингтон, водена от демократа Джо Байдън, е спряла продажбите на оръжие на Саудитска Арабия и ОАЕ. Според източници на вестника Вашингтон е искал да се увери, че американските оръжия няма да бъдат използвани в Йемен.

Превод и редакция: Тереза Герова