Норвегия ще забрани сервирането на алкохол в барове и ресторанти, съобщи премиерът Йонас Гар Стьоре, като това е част от новите ограничения за COVID-19, предназначени да спрат разпространението на варианта Омикрон, пише европейската редакция на Politico.

"Няма съмнение, че новият вариант променя правилата“, каза Гар Стьоре на пресконференция, обявявайки четвъртия кръг от мерки на страната за две седмици. "Ето защо трябва да действаме бързо и трябва да действаме отново“.

Правителството също така обяви по-строги правила за училищата и затваряне на фитнес зали и плувни басейни за неваксинирани, както и ускори кампанията си за ваксинация.

"За мнозина това ще се почувства като блокиране, ако не на обществото, то на техния живот и препитание“, добави премиерът.

Норвегия съобщи за най-голямото огнище на Омикрон в континентална Европа, с 958 потвърдени случая, според ежедневния бюлетин на агенцията за контрол на болестите на ЕС в понеделник.

"Още през декември вариантът Омикрон ще доведе до увеличаване на броя на болните хора, много хоспитализации и значително натоварване на здравните служби и обществото чрез широко разпространено отсъствие по болест“, предвиждат от Норвежкият институт по обществено здраве (FHI) в доклад.

Броят на ежедневните случаи на COVID-19 нарасна от почти 500 в началото на октомври до над 4 000 на 12 декември, с пик от над 6 000 на 6 декември, според данните от FHI.

Броят на хоспитализациите остава стабилен с около 30 нови пациенти, приемани всеки ден през декември.

Превод и редакция: Иван Христов